Matt Royal BLOG

Κλιματικές αλλαγές και ύπνος


  • Blogpost


Η αίσθηση υπνηλίας αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στις κλιματικές αλλαγές. Ο οργανισμός υφίσταται μία μορφή «στρες», μία κατάσταση που αναγκάζεται να προσαρμοστεί για να ανταπεξέλθει στην αλλαγή. Ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αλλαγές αυτές παρουσιάζονται οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Κατά τη χειμερινή περίοδο, το κρύο και η έλλειψη φωτός θέτουν σε μια δοκιμασία το σώμα μας επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου μας. Όταν λόγω του χειμώνα η θερμοκρασία είναι χαμηλή είναι πιο πιθανό να νιώθουμε υπνηλία, έχουμε μία τάση να κοιμόμαστε περισσότερο και καθίσταται περισσότερο δύσκολο να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας το πρωί.

Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται κατά την άνοιξη – δεν είναι τυχαίο ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου συμπίπτει με την αρχή της άνοιξης, όπου ο οργανισμός ξανακαλείται να συντονιστεί σε νέους ρυθμούς. Αυτό μπορεί να επιφέρει ακόμα και δυσφορία έως και καταθλιπτική συμπτωματολογία και διάθεση.

Οι βέλτιστες συνθήκες για έναν καλό ύπνο είναι μεταξύ 18 και 22 βαθμών, με υγρασία μεταξύ 50% και 70%, συνθήκες δύσκολες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η νυχτερινή ζέστη είναι έντονη και μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών καθώς και διατάραξη του ύπνου προκαλώντας συχνά αϋπνία.

Όταν φτάνει το φθινόπωρο, η αύξηση της υγρασίας και οι διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης επηρεάζουν το σώμα μας που περνάει σε μια παρόμοια κατάσταση. Για το λόγο αυτό μπορεί να νιώθουμε πιο έντονα ένα είδος λήθαργου. Η ημέρα μικραίνει, οι ώρες φωτός μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η διέγερση του σώματος να παράξει μελατονίνη. Αυτός είναι και ο λόγος που δυσκολευόμαστε να ξυπνήσουμε το πρωί και έχουμε μία αίσθηση «κακού» ύπνου.

Οι κλιματικές επιδράσεις στον ύπνο μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες.

Για το λόγο αυτό, όσο περνάει από το χέρι μας, είναι βοηθητικό να φροντίζουμε:
- τη σωστή θερμοκρασία του δωματίου που κοιμόμαστε ανάλογα με την εποχή
- την υγρασία του δωματίου – η ιδανική υγρασία το χειμώνα κυμαίνεται μεταξύ 50% και 55%
- το κατάλληλο σε θερμοκρασία στρώμα-ανώστρωμα στο κρεβάτι μας
- το φωτισμό του δωματίου (εναλλακτικά φοράμε και μάσκα ύπνου)

Καλό μας ύπνο λοιπόν! Και όπως αναφέρει και το γνωμικό «αυτός που κοιμάται, δεν αμαρτάνει»!

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.