Matt Royal BLOG

Eξάρτηση από τις οθόνες


  • Blogpost


Ο χρόνος που περνάμε μπροστά στις οθόνες, αυξάνεται διαρκώς. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μια συνηθισμένη μέρα να περιλαμβάνει εργασία μέσω υπολογιστή αλλά και να περνάμε αρκετές ώρες βλέποντας σειρές, χαζεύοντας στο YouTube ή το Instagram, ελέγχοντας τα emails μας ανά πάσα στιγμή ή διαβάζοντας ειδήσεις. Είναι τέτοια η ενασχόληση με οθόνες που πλέον μιλάμε για εθισμό. Η ίδια η υπερέκθεση ανταμείβει τον εγκέφαλο με την έκκριση ντοπαμίνης κι έτσι θέλουμε όλο και περισσότερο.

Όλη αυτή η έκθεση, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας. Περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόρασή ή τον υπολογιστή, σημαίνει λιγότερες ώρες άσκησης, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος, χαμηλότερο ανοσοποιητικό, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πέραν της έλλειψης άσκησης, άλλες αρνητικές συνέπειες που παρατηρήθηκαν είναι έλλειψη ύπνου, κατάθλιψη, δυσκολία συγκέντρωσης, φτωχότερη μνήμη, μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Επίσης, είμαστε επιρρεπείς στις διαφημίσεις -όχι και τόσο υγιεινών τροφών- και στα ερεθίσματα φαγητού από τις εκπομπές μαγειρικής. Υπάρχει άμεση συσχέτιση των ωρών τηλεθέασης με την αύξηση κατανάλωσης σνακ, κάτι που οφείλεται και στην συσχέτιση που έχει γίνει ότι ο χρόνος χαλάρωσης της ημέρας για πολλούς, είναι να παρακολουθούν κάτι ενώ παράλληλα τρώνε.

Η εξάρτηση από τις οθόνες, ειδικά τα κινητά, είναι τέτοια που δεν τις αποχωριζόμαστε ούτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Κατ’ αρχάς, μας στερεί την δυνατότητα να τρώμε ενσυνείδητα. Όταν η προσοχή μας αποσπάται από το φαγητό, δεν δίνουμε προσοχή στα χαρακτηριστικά του φαγητού που δίνουν απόλαυση όπως η γεύση, το άρωμα, η υφή, η όψη, κι έτσι την αναζητούμε στην ποσότητα. Επίσης, δεν αντιλαμβανόμαστε τα σημάδια του σώματος, πότε και αν χορτάσαμε, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Μετά το τέλος ενός τέτοιου γεύματος, βρέθηκε ότι τσιμπολογάμε περισσότερο, και αυτό γιατί δεν έχει καταγράψει ο εγκέφαλος ότι έχουμε φάει, μιας που δεν είχαμε οπτική επαφή με το φαγητό.

Πέραν αυτών, χάνουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. Παραδοσιακά η ώρα του γεύματος είναι μια ώρα κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, αλλά εάν ο καθένας είναι χαμένος μέσα στις οθόνες, δεν υπάρχει σύνδεση. Μια καλή αρχή απεξάρτησης, είναι την ώρα του γεύματος να απέχουμε από οποιαδήποτε οθόνη. Τρώμε πάντα τα γεύματα καθιστοί στο τραπέζι, απολαμβάνοντας το φαγητό με όλες τις αισθήσεις μας και ξεκινάμε συζητήσεις με τους συνδαιτημόνες μας, ρωτώντας πως πήγε η μέρα τους ή κάτι ενδιαφέρον που τους συνέβη. Αυτή η μικρή αλλαγή, είναι μία ουσιαστική κίνηση φροντίδας για τον εαυτό μας και την οικογένεια μας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.