Matt Royal BLOG

Λίγο παραπάνω ύπνος δε βλάπτει


  • Blogpost


Η συμβουλή αφορά κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Για πιο λόγο να μπαίνουμε στη διαδικασία να υπογραμμίζουμε το θέμα ύπνου στις γυναίκες; Διότι, λόγω της πολυπλοκότητας και της ποικιλομορφίας των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, αλλά και λόγω της διαφορετικότητας της λειτουργίας του εγκεφάλου τους, έχουν περισσότερη ανάγκη για ξεκούραση και χρειάζονται περίπου είκοσι λεπτά ύπνου περισσότερα σε σχέση με τους άνδρες.
Θα λέγαμε ότι ακούγεται πολύ λογικό γυναίκες και άνδρες να μη διαφέρουν ως προς την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Οι έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες και άνδρες εμφανίζουν σημαντικές διαφορές ως προς τον ύπνο τους, με τις γυναίκες να μειονεκτούν.
Τι ακριβώς όμως αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των ερευνών και τι χρειάζεται να έχουν υπόψη τους οι γυναίκες σχετικά με τον ύπνο;
Οι γυναίκες διαφέρουν ως προς τον κιρκάδιο ρυθμό του ύπνου τους, ενώ παράλληλα θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν γεννηθεί ώστε να έχουν έναν απολαυστικότερο και καλύτερο ύπνο συγκριτικά με τους άνδρες.
Όμως, οι έρευνες αναφέρουν ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στο να εμφανίσουν κάποια διαταραχή στον ύπνο τους, με τις ποιο συχνές από αυτές να είναι η υπερυπνία (υπνηλία) και η αυπνία. Ένας από τους βασικότερους λόγους αυτής της ευαλωτότητας των γυναικών είναι βιολογικός και αφορά στις συγκεκριμένες αναπτυξιακές φάσεις της ζωής τους – εμμηνόρροια, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση – σε συνδυασμό με τις ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν τις φάσεις αυτές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών στον ύπνο των γυναικών.
Η έλλειψη ύπνου στο γυναικείο πληθυσμό σχετίζεται με: α) αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης προβλημάτων υγείας (καρδοαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης), β) πρόωρη γήρανση του δέρματος, γ) δυσκολίες στη μείωση του βάρους του σώματος και δ) εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων (κατάθλιψη, θυμός, νευρικότητα).
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε ότι «λίγο παραπάνω ύπνος δε βλάπτει».
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.