Matt Royal BLOG

Αλλεργίες και ψυχική υγεία.


  • Blogpost


Για χρόνια οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης αλλεργιών και της εκδήλωσης ψυχικών ασθενειών. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά με πολλές αλλεργίες εμφανίζουν κατάθλιψη ή άγχος συχνότερα από άλλα παιδιά. Επίσης, αν και απ’ ό, τι φαίνεται οι αλλεργίες στους ενήλικες δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, τα άτομα με ψυχικά προβλήματα τείνουν να εκδηλώνουν συχνότερα από άλλους αλλεργίες.

Από την άλλη, δημιουργείται συνεχώς ένας φαύλος κύκλος στη σχέση μεταξύ αλλεργιών και ψυχικής υγείας. Κάποιος που βιώνει έντονο άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζει περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, και αντίστοιχα, προκαλείται άγχος και δυσφορία σε άτομα που βιώνουν συνεχώς αλλεργίες – και κυρίως δερματικές. Επίσης, τα άτομα με άσθμα ή αλλεργική ρινίτιδα δηλώνουν ότι οι αλλεργίες τους επιδεινώνονται τη νύχτα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν το σώμα χαλαρώνει. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί έναν ανήσυχο ύπνο που ακολουθείται από καθημερινό άγχος και κούραση – και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να ακούμε και να εμπιστευόμαστε το σώμα μας. Πολλές φορές, μέσα από αλλεργίες και απότομες αλλαγές, μας προειδοποιεί για κάτι. Αν, για παράδειγμα, εμφανίσουμε ξαφνικά αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ποτέ πριν δεν αντιμετωπίζαμε αυτό το πρόβλημα, τότε ίσως ο οργανισμός μας είναι πιο αδύναμος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τον λόγο και να τον αντιμετωπίσουμε. Ίσως να χρειαζόμαστε ξεκούραση και ύπνο, η έλλειψη των οποίων οδηγεί συνήθως σε ψυχικά προβλήματα. Συμβαίνει πολύ συχνά, οτιδήποτε σχετίζεται με το σώμα μας και τον οργανισμό μας, να το αποδίδουμε σε παθολογικά αίτια. Αν και οφείλουμε να είμαστε πάντα ενημερωμένοι και προσεκτικοί σε ό, τι αφορά παθολογικά προβλήματα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα ψυχικά, καθώς πολλές φορές αυτά τα δύο σχετίζονται. Καλό είναι, για τις αλλαγές που παρατηρούμε στην ευαισθησία του οργανισμού μας – αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα – να εξετάζουμε εάν έχει συμβεί κάτι που μας επηρέασε ή εάν αισθανόμαστε πιο αγχωμένοι, πιεσμένοι ή και θλιμμένοι την τελευταία περίοδο. Η ψυχική υγεία αποτελεί μέρος της παθολογίας μας και όποια προειδοποίηση μας δίνει το σώμα μας θα μας δείξει τον τρόπο να φτάσουμε στην πηγή των προβλημάτων μας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Μαρία Κουφού
Η Μαρία Κουφού είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2016 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στον Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, ειδίκευση: Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», από το οποίο αποφοίτησε το 2019. Κατά την πρακτική της άσκηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανέλαβε τις μεταφραστικές απαιτήσεις των εκθέσεων του μουσείου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην έδρα UNESCO του ΑΠΘ, καθώς και στην ΜΚΟ Άρσις, διδάσκοντας αγγλικά και ελληνικά σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει συνέδρια ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» (www.axclinic.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.