Matt Royal BLOG

Body shaming: τι είναι και πως σε επηρεάζει.


  • Blogpost


Αν και ο όρος είναι σχετικά πρόσφατος, το body shaming δυστυχώς υπάρχει εδώ χρόνια. Είναι οποιαδήποτε αρνητική κριτική γίνεται για το μέγεθος ή το σχήμα του σώματος. Αν και η συχνότερη κριτική είναι για το αυξημένο σωματικό βάρος, στην ουσία περιλαμβάνει επίσης αρνητικά σχόλια για το χαμηλό σωματικό βάρος και για συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή άλλα χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα.

Το body shaming γίνεται κυρίως από άλλους προς τα εμάς, αλλά περιλαμβάνει και τη δική μας αρνητική κριτική για το σώμα μας. Τα αρνητικά σχόλια προέρχονται από παντού. Από τους γονείς, την οικογένεια, τους φίλους, ακόμα και από αγνώστους. Στην εποχή όπου κυριαρχεί το «φαίνεσθαι», τα social media μας έχουν κατακλύσει με εικόνες ψευδούς τελειότητας που δεν θα φτάσουμε ποτέ. Παράλληλα, έχει δώσει το βήμα και την στρεβλή αίσθηση ελευθερίας της έκφρασης σε όσους θεωρούν ότι έχουν λόγο στο σώμα των άλλων.

Εκφράσεις που θεωρούνται αθώες όπως «τι καλή που έγινες τώρα που αδυνάτισες» ή είναι καλυμμένες με χιούμορ όπως λέγεται συχνά σε λιποβαρείς «σιγά μην τρως τίποτα εσύ» ανήκουν στο body shaming.

Δυστυχώς, η κριτική αυτή βρίσκει εύφορο έδαφος στις δικές μας ανησυχίες περί της εικόνας μας. Ακόμα και τα σούπερ μόντελς που θεωρούνται πρότυπα ομορφιάς, έχουν ατέλειες και τις δικές τους ανασφάλειες για αυτές. Όσοι υπόκεινται σε body shaming και το αφήνουν να τους επηρεάσει, παρουσιάζουν θέματα ψυχικής υγείας και εμφανίζουν μη υγιείς συμπεριφορές όπως:
- Εμφάνιση διατροφικών διαταραχών
- Διαταραχή σωματικής δυσμορφίας
- Υπερβολική άσκηση
- Άγχος και κατάθλιψη
- Κοινωνική απομόνωση
- Σωματικά θέματα υγείας σχετιζόμενα με άγχος

Είναι μία πραγματικότητα, ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τι λένε οι άλλοι. Μπορούμε όμως να θέσουμε τα όρια μας στο τι τους επιτρέπουμε να λένε και να ενισχύσουμε τον εαυτό μας. Μερικά βασικά βήματα που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
- Να καλλιεργήσουμε αυτοαποδοχή και αυτοσυμπόνια
- Να φερόμαστε στον εαυτό μας με καλοσύνη και κατανόηση
- Να σταματήσουμε την αρνητική κριτική προς τον εαυτό μας και τους άλλους
- Να δούμε τον εαυτό μας ως ολότητα και να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη για το σώμα μας
- Να συμφιλιωθούμε με το φαγητό
- Να μειώσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε στα social media
- Να επιλέξουμε εκ νέου ποιους και τι ακολουθούμε
- Να επικοινωνούμε με φίλους κατά πρόσωπο
- Να ζητήσουμε στήριξη και βοήθεια όποτε τη χρειαζόμαστε

Το body shaming έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της εποχής. Ως απάντηση, έχει δημιουργηθεί το κίνημα του body positivity όπου στόχος του είναι να εξαλείψει την άδικη και άσχημη αντιμετώπιση των ανθρώπων με βάση τα σωματικά τους χαρακτηριστικά. Και η αλλαγή ξεκινάει πάντα από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.