Matt Royal BLOG

Βελτιώνω τον ύπνο, βελτιώνω την ενέργεια μου.


  • Blogpost


Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και η επιθυμία μας να κάνουμε όλο και περισσότερα, έχουν ως αποτέλεσμα να παραμελούμε τις ώρες ξεκούρασης μας. Πολλοί μάλιστα αντιμετωπίζουν τον ύπνο ως χάσιμο χρόνου, παραβλέποντας τα πραγματικά οφέλη του. Για να τονιστεί η σημασία του ύπνου, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα ύπνου η τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου.

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία και την ευζωία μας όπως η διατροφή και η άσκηση. Μετά από μία νύχτα με επαρκή και ποιοτικό ύπνο, νιώθουμε πιο ξεκούραστοι, έχουμε καλύτερη διάθεση, μεγαλύτερη ευεξία, βελτιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα κ.α.

Ο εγκέφαλος τις ώρες του ύπνου είναι πλήρως λειτουργικός, μόνο που επιτελεί διαφορετικές εργασίες από ότι τη μέρα. Από τη μία είναι ο χρόνος που επεξεργάζεται και απομνημονεύει ότι μάθαμε μέσα στη μέρα. Από την άλλη, απομακρύνει τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί, με διπλάσιο μάλιστα ρυθμό. Γενικότερα, οι ώρες του ύπνου είναι αυτές που όλο το σώμα μας αξιοποιεί για την επιδιόρθωση του.

Η σημαντικότητα του ύπνου, φαίνεται από τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη του. Αυξάνει η επικινδυνότητα για εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, το σώμα δυσκολεύεται να διαχειριστεί την γλυκόζη του αίματος με αποτέλεσμα χαμηλή ενέργεια μέσα στη μέρα και αυξημένο λίπος σώματος, εμφάνιση ευερεθιστότητας, εκνευρισμού, έλλειψη συγκέντρωσης κτλ.

Ευτυχώς, είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την ποιότητα του, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα.

10 συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

1. Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
2. Έχετε μία μορφή άσκησης μέσα στη μέρα
3. Βγείτε στον ήλιο για τουλάχιστον 30 λεπτά
4. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο
5. Αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο
6. Αποφύγετε την νικοτίνη και την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά
7. Πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο όπως ένα χαμομήλι ή ζεστό γάλα
8. Αν κοιμηθείτε μεσημέρι, να είναι νωρίς και για σύντομο χρονικό διάστημα
9. Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες την τελευταία ώρα πριν κοιμηθείτε
10. Δημιουργείτε ένα περιβάλλον κατάλληλο για ύπνο με ημίφως, ησυχία, χωρίς πολύ ζέστη

Ένας σημαντικός παράγοντας βελτίωσης του ύπνου, είναι η ισορροπημένη διατροφή. Οι νευροδιαβιβαστές που θα μας χαρίσουν ποιοτικό ύπνο σχηματίζονται από το είδος και τον συνδυασμό των τροφών που λαμβάνουμε. Έτσι με την κατάλληλη επιλογή γευμάτων, βοηθούμε το σώμα μας να οδηγηθεί σε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.