Matt Royal BLOG

Αναπνοή, ύπνος και διατροφή


  • Blogpost


Στην αρχαία Ελλάδα, στα ιατρικά συγγράμματα του Ιπποκράτη και του Γαληνού, ο όρος «δίαιτα» αναφέρεται όχι μόνο στην διατροφή, αλλά στον ευρύτερο τρόπο ζωής. Αυτός περιλαμβάνει την βρώση και την πόση ως ποιότητα και ποσότητα, την άσκηση, την ανάπαυση, τον ύπνο, την σεξουαλική πράξη και τις γενικότερες ασχολίες του ανθρώπου.

Αντίστοιχα στην Κίνα και την Ινδία, η διασφάλιση της υγείας είχε εξίσου ολιστική προσέγγιση. Μεταξύ άλλων, βασικοί πυλώνες για ευζωία είναι η καλή διατροφή, η σωστή αναπνοή και ο επαρκής ύπνος. Κρατώντας τους πυλώνες σε ισορροπία, είμαστε υγιείς, γεμάτοι ενέργεια, νιώθουμε χαρούμενοι και πλήρεις.

Και εδώ, η διατροφή ενσωματώνει οτιδήποτε λαμβάνουμε και αφομοιώνουμε, πέραν του φαγητού. Αυτά περιλαμβάνουν την τροφή, το νερό, την αναπνοή, τα συναισθήματα, τις πληροφορίες.

Όσον αφορά την τροφή, οι συμβουλές για ευζωία περιλαμβάνουν όλη τη διαδικασία του φαγητού, όπως:
- Τρώμε όταν πεινάμε και μέχρι να είσαι χορτάσουμε, χωρίς αίσθημα δυσφορίας
- Επιλέγουμε φρέσκες, ανεπεξέργαστες τροφές εποχής
- Τρώμε καθιστοί, ενσυνείδητα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον
- Ενυδατωνόμαστε πίνοντας πολύ νερό

Ο τρόπος που αναπνέουμε και η ποιότητα του αέρα, επηρεάζει την υγεία και την ενέργεια μας. Ιδανικά συστήνεται να αναπνέουμε από τη μύτη, χρησιμοποιώντας το διάφραγμα, παίρνοντας αργές αναπνοές. Λανθασμένος τρόπος αναπνοής, επηρεάζει αρνητικά το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, την υγεία του εγκεφάλου, μέχρι και την στάση του σώματος.

Εξίσου σημαντική είναι η ποιότητα του ύπνου και γενικότερα η καλή ανάπαυση. Μη επαρκής ύπνος οδηγεί σε πλείστα προβλήματα υγείας και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πολλοί από μας λόγω έλλειψης ύπνου περνούν την καθημερινότητα τους με αίσθημα κόπωσης τόσο στο νου όσο και στο σώμα τους. Για έναν βαθύ ύπνο, φροντίστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ιδανικά μεταξύ 10 μμ και 6 πμ. Κοιμηθείτε σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς περισπασμούς και καθιερώστε μία απογευματινή ρουτίνα που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε.

Φροντίζοντας τη διατροφή, το νερό, την αναπνοή, τον ύπνο και τα συναισθήματα μας, είναι ότι σημαντικότερο μπορούμε να κάνουμε για καλή και μακροχρόνια υγεία.
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.