Matt Royal BLOG

Άγχος και ο ρόλος της αναπνοής


  • Blogpost


Όταν είμαστε αγχωμένοι, ανήσυχοι ή νευρικοί δημιουργείται συχνά «υπεραερισμός», πραγματοποιείται δηλαδή, μια αύξηση στον ρυθμό («ταχύπνοια») ή/και στο βάθος της αναπνοής («υπέρπνοια). Έτσι, εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο από αυτό που έχει ανάγκη το σώμα μας και ανατρέπεται η ισορροπία μεταξύ του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό μας. Προκειμένου να εξισορροπηθεί η δυσαναλογία αυτή, εμφανίζονται στο σώμα και διάφορες άλλες αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τις δυσάρεστες αισθήσεις που βιώνουμε, όταν είμαστε αγχωμένοι.

Παρόλο που οι περισσότεροι από τους μηχανισμούς του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης και της αναπνοής, ελέγχονται αυτόματα, εμείς μπορούμε μέσω εξάσκησης να ελέγξουμε την αναπνοή. Αυτό άλλωστε το κάνουμε και όταν κολυμπάμε, όταν τρέχουμε ή όταν φουσκώνουμε ένα μπαλόνι. Χρειάζεται επίσης, να γνωρίζουμε ότι και η διάθεσή μας επιφέρει αλλαγές στην αναπνοή μας.

Αναπνοή με το στήθος
Εάν αντιλαμβάνεστε συχνά τον εαυτό σας να είναι νευρικός, να ανησυχεί και να αγχώνεται, είναι πολύ πιθανό να έχετε υιοθετήσει και να εφαρμόζετε στην καθημερινή σας ζωή την αναπνοή με το στήθος (θωρακική αναπνοή). Η αναπνοή αυτή είναι ρηχή και αρκετές φορές ακανόνιστη και γρήγορη. Οι άνθρωποι που αγχώνονται, είτε κρατούν την αναπνοή τους, είτε προκαλούν υπεραερισμό, είτε αναπνέουν αρκετά κοφτά και σύντομα.

Αναπνοή με το στομάχι
Ο δεύτερος τρόπος αναπνοής χρησιμοποιείται συνήθως από τους ανθρώπους με λίγη ή εύστοχα ελεγχόμενη ανησυχία. Η αναπνοή με το στομάχι (κοιλιακή/διαφραγματική αναπνοή) χρησιμοποιείται από τα νεογέννητα μωρά και τους ενηλίκους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Βασικό ρόλο στην αναπνοή αυτή παίζει το διάφραγμα που βρίσκεται στο κάτω μέρος των πνευμόνων. Μέσω του διαφράγματος, το σύστημα της αναπνοής μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά παράγοντας ενέργεια από το οξυγόνο και αφαιρώντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Η εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή
Εξασκούμενοι και μαθαίνοντας να διατηρούμε έναν ήρεμο και χαλαρό ρυθμό αναπνοής, είναι δυνατόν να σταματήσουν πολλά από τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα που βιώνουμε σε καταστάσεις ανησυχίας, άγχους και νευρικότητας.
Η εκμάθηση και εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή δεν επιτυγχάνεται σε μία ημέρα. Χρειάζεται να γίνει εξάσκηση κατ΄ επανάληψη*.
Παρακάτω αναφέρονται δύο βασικά είδη της διαφραγματικής αναπνοής της χαλάρωσης. Η εκπαίδευση χρειάζεται αρχικά να είναι καθημερινή. Στην περίπτωση που έχετε συνηθίσει σε μια μόνιμη θωρακική αναπνοή, η αναπνοή με το στομάχι θα σας είναι στην αρχή ενοχλητική. Έτσι, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την άσκηση περισσότερες φορές.
Μην αγχωθείτε, εάν δυσκολευτείτε στην αρχή. Η επανάληψη στην άσκηση θα φέρει τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και ένα από αυτά τα δύο είδη διαφραγματικής αναπνοής να υιοθετήσετε, είναι μεγάλη επιτυχία.
Αφού υιοθετήσετε το πρώτο είδος, μετά μπορείτε να περάσετε στην εξάσκηση του δεύτερου! Εάν κατά την εξάσκηση παρατηρήσετε ότι, χωρίς να το θέλετε, αναπνέετε με τον παλιό συνήθη σας τρόπο, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Συνεχίστε με τις επόμενες αναπνοές.
Σκοπός της εξάσκησης είναι να υιοθετηθούν οι τρόποι της αναπνοής της χαλάρωσης, ώστε να τους χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή, ως ακόμη ένα όπλο ενάντια στη δυσφορία της ανησυχίας, του άγχους και της νευρικότητας.
Προκειμένου να κάνετε τις ασκήσεις στην αναπνοή, καθίστε σε μια άνετη καρέκλα ή πολυθρόνα, φροντίστε να μη σας ενοχλούν (π.χ. τηλέφωνο κ.λ.π.) και καθίστε άνετα χωρίς να πιέζετε ή να σταυρώνετε τα πόδια σας.

1. Η ήρεμη αναπνοή
Χαλαρώστε τους ώμους σας και το επάνω μέρος του στήθους σας.
Φέρτε στο μυαλό μια εικόνα που σχετίζεται με μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει αρκετά.
Επικεντρωθείτε σε αυτήν.
Παρατηρήστε την αναπνοή σας.
Συνεχίστε να αναπνέετε έτσι χαλαρά, σαν να είστε στη δραστηριότητα.
Συνεχίστε να αναπνέετε για δύο λεπτά.

2. Η ήρεμη διαφραγματική αναπνοή
Τοποθετήστε τα χέρια σας στο στομάχι, ώστε να μπορείτε να νιώσετε ότι σηκώνεται.
Χαλαρώστε τους ώμους σας και το επάνω μέρος του στήθους σας.
Με χαλαρό το σαγόνι εισπνεύστε αέρα αργά από τη μύτη σας.
Χαλαρώστε και επικεντρωθείτε στο στομάχι.
Καθώς χαλαρώνετε, το στομάχι σας αρχίζει να γεμίζει αέρα και να φουσκώνει προς τα επάνω.
Εάν δυσκολεύεστε, προκειμένου να βοηθήσετε το στομάχι σας να γεμίσει με αέρα, επεκτείνετε τη μέση σας λίγο κατά μπροστά.
Τοποθετήστε το ένα χέρι σας στο στομάχι και το άλλο στο στήθος, ώστε να ελέγξετε ότι όντως αναπνέετε χρησιμοποιώντας το στομάχι σας.
Επικεντρωθείτε στη δική σας χαλαρή και ήρεμη αναπνοή.
Εκπνέετε από το στόμα (όσο αυτό είναι δυνατό) και αφήστε τον αέρα να φύγει χωρίς να πιέζετε.
Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε αργά και σταθερά, τοποθετήστε ένα σκληρό βιβλίο πάνω στο στομάχι σας.

Εφόσον εξασκηθείτε …………… να εφαρμόζετε την αναπνοή της χαλάρωσης κάθε φορά που εντοπίζετε ότι αγχωθήκατε ή είστε σε ένταση! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

/* Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα που εμπεριέχει και προβλήματα στην αναπνοή, πριν την εξάσκηση στη διαφραγματική αναπνοή της χαλάρωσης, θα χρειαστεί απαραιτήτως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.