Matt Royal BLOG

Αλλαγές στην καθημερινότητά μας!


  • Blogpost


Δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και την πρώτη καραντίνα παρακολουθούμε τις αλλαγές στην καθημερινότητα μας, η οποία συνεχίζει να αλλάζει με τις νέες εξελίξεις. Συνήθως προβάλλονται τα αρνητικά αποτελέσματα της καραντίνας, τα οποία, δυστυχώς, συναντώνται και στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Τους μήνες της καραντίνας σημειώθηκαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης και άγχους. Ο άστατος και διαταραγμένος ύπνος ήταν συχνό σύμπτωμα του άγχους και των αλλαγών που έφερε η καραντίνα στις ζωές μας. Άλλοι άνθρωποι κοιμόντουσαν λιγότερο λόγω άγχους, ενώ άλλοι κοιμόντουσαν υπερβολικά πολλές ώρες εξαιτίας της απραξίας. Στο σύνολό της, η πανδημία διατάραξε τη ρουτίνα των ανθρώπων, δημιουργώντας ένα συνεχές άγχος για το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Μετά τις δύο καραντίνες η επαναφορά αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Είτε με λιγότερες ώρες ύπνου, είτε με πάρα πολλές, όλοι το βρήκαν εξίσου δύσκολο να επιστρέψουν στην προηγούμενή τους ρουτίνα. Οι άνθρωποι φοβόντουσαν ότι θα ανασταλεί ξανά η εργασία τους, ενώ πολλοί, έχοντας συνηθίσει σε ρυθμούς σπιτιού, δυσκολεύονταν να ανταπεξέλθουν σε μια πραγματικότητα με υποχρεώσεις και δουλειά.

Ωστόσο, καταγράφηκε και ο θετικός αντίκτυπος της πανδημίας σε ορισμένες περιπτώσεις και, αν μη τι άλλο, πάντα κάτι θετικό μας δίνει ελπίδα. Υπήρξαν και αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους: πέρασαν περισσότερο χρόνο στη φύση, γυμνάστηκαν διαδικτυακά – και κάποιες φορές και οικογενειακά – ενώ κάποιοι πειραματίστηκαν και στην κουζίνα εφαρμόζοντας μια πιο υγιεινή διατροφή. Υιοθέτησαν – και συνεχίζουν να υιοθετούν – ωφέλιμες πρακτικές για να γεμίσουν το κενό και τον χρόνο τους, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και έναν καλύτερο και ξεκούραστο ύπνο.

Φυσικά και δεν ελπίζει κανένας σε επόμενη καραντίνα ή σε έντονο ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παρακολουθώντας αυτά τα δεδομένα μπορούμε να μάθουμε πώς να προσαρμοζόμαστε σε μια μεγάλη αλλαγή, αλλά και πώς να ενσωματώνουμε μια τέτοια αλλαγή στην καθημερινότητα μας, υιοθετώντας μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων που ευνοούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Μαρία Κουφού
Η Μαρία Κουφού είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2016 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στον Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, ειδίκευση: Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», από το οποίο αποφοίτησε το 2019. Κατά την πρακτική της άσκηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανέλαβε τις μεταφραστικές απαιτήσεις των εκθέσεων του μουσείου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην έδρα UNESCO του ΑΠΘ, καθώς και στην ΜΚΟ Άρσις, διδάσκοντας αγγλικά και ελληνικά σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει συνέδρια ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» (www.axclinic.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.