Matt Royal BLOG

Κλιματική αλλαγή και διατροφή


  • Blogpost


Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από το πιάτο μας. Οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε, έχουν σαφή επίδραση στην προστασία ή την καταστροφή του περιβάλλοντος. Πλέον μιλάμε για το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής, όπου μετράμε πόσο αυξάνουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή της, τη συσκευασία, τη μεταφορά της και του τρόπου συντήρησης της.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επηρεάζεται κατά 26% από το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, με μεγαλύτερη επιβάρυνση να έχει η παραγωγή κρέατος. Ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης γης προορίζεται για ζωοτροφές, δάση καταστρέφονται για να γίνουν βοσκοτόπια, απαιτούνται δυσανάλογα πολλά λίτρα νερού για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος, ενώ για την συντήρηση του χρειάζεται ψύξη. Για αυτό και υπάρχει μία μεγάλη στροφή από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές στην επιλογή φυτικών πηγών πρωτεϊνών όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, εμφανίζεται συχνότερα ξηρασία σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με ότι συνεπάγεται αυτό, ειδικότερα στις φτωχότερες περιοχές που η σοδειά τους εξαρτάται από τις βροχές και το νερό των ποταμών. Οι φυσικές καταστροφές έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα, με αποτέλεσμα να χάνονται ολόκληρες σοδειές και κοπάδια, αυξάνοντας έτσι την ανισότητα μεταξύ των φτωχών και πλούσιων χωρών. Ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιταλία, το 2003 παρατηρήθηκε μείωση κατά 36% της παραγωγής καλαμποκιού, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας. Συζητάμε πλέον για κίνδυνο επισφάλειας τροφής, είτε λόγω έλλειψης, είτε λόγω απότομης αύξησης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Και η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Σε μία ερεύνα που πραγματοποιήθηκε από τον Sam Myers του πανεπιστήμιου του Harvard, βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα των δημητριακών σε θρεπτικά συστατικά μειώνεται όσο αυξάνει το CΟ2 της ατμόσφαιρας. Μάλιστα η πρόβλεψη τους για τα επίπεδα που αναμένουν στο 2050, θα προκαλέσει μείωση κατά 10% στα επίπεδα ψευδαργύρου, 5% σιδήρου και 8 % πρωτεϊνών, ουσίες απαραίτητες για αποφυγή πολλών σοβαρών θεμάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η δική μας συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή είναι ουσιώδης, καθώς η ζήτηση διαμορφώνει την παραγωγή. Αυξάνοντας τα όσπρια και επιλέγοντας κρέας ελευθέρας βοσκής, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά τοπικά και εποχής (ακολουθώντας στην ουσία τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής), κάνοντας σωστή διαχείριση στα ψώνια και το μαγείρεμα ώστε να μειωθεί η σπατάλη φαγητού, βοηθάμε πολύπλευρα στην προστασία του πλανήτη.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.