Matt Royal BLOG

Διατροφή και ύπνος, τον χειμώνα


  • Blogpost


Χειμώνας σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες, λιγότερο φως και περισσότερος χρόνος μέσα στο σπίτι. Ως πλάσματα της φύσης, το σώμα μας ακολουθεί τις εποχές και προσαρμόζει τη βιολογία του σε αυτές, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενέργειας, τον ύπνο και την διατροφή μας.

Η μελατονίνη, η ορμόνη που μας βοηθάει να κοιμηθούμε, εκκρίνεται όταν μειώνεται το φως. Έτσι τον χειμώνα νιώθουμε να νυστάζουμε νωρίτερα, ενώ η έλλειψη ηλιοφάνειας οδηγεί και σε μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D, η οποία παίζει καίριο ρόλο στα επίπεδα της μελατονίνης. Στον αντίποδα, η μείωση της θερμοκρασίας, βοηθάει στο να κοιμηθούμε καλύτερα, καθώς οι ιδανικές θερμοκρασίες για ξεκούραστο ύπνο είναι μεταξύ 10-20ο C.

Το κρύο όμως επηρεάζει και τον τρόπο που τρεφόμαστε. Ότι θερμοκρασία κι αν έχει έξω, το σώμα μας διατηρεί σταθερά την δική του στους 36ο C. Αυτό συνεπάγεται ότι τον χειμώνα, χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να το επιτύχει. Έτσι, νιώθουμε πιο έντονο το αίσθημα της πείνας και μάλιστα νιώθουμε να ζητάμε πιο λιπαρά και πιο πυκνά ενεργειακά φαγητά, αλλά και πιο ζεστά, όπως οι σούπες και τα ροφήματα. Ακόμα και τα λαχανικά του χειμώνα περιέχουν λιγότερο νερό από τα καλοκαιρινά. Η δίψα μας μειώνεται καθώς δεν ιδρώνουμε τόσο. Βέβαια, καθώς πολλοί συγχέουν το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας, τείνουν να τρώνε περισσότερο τον χειμώνα. Ένας ακόμα παράγοντας που τρώμε περισσότερο, είναι ότι τον χειμώνα περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να τρώμε από ανία.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται επιπλέον τόνωση τον χειμώνα με τις ιώσεις που είναι σε έξαρση. Αν και τα φρούτα είναι λιγότερα τον χειμώνα από ότι το καλοκαίρι, δεν είναι τυχαίο που είναι η εποχή των εσπεριδοειδών, για να μας προμηθεύσουν με - την πολύτιμη για το ανοσοποιητικό - βιταμίνη C. Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α (που βρίσκουμε σε αφθονία στις κολοκύθες, με τη μορφή του β- καροτένιου), η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, βοηθούν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, τρώγοντας εποχιακά και ακολουθώντας τα σημάδια του σώματος μας, επιτυγχάνουμε καλύτερη υγεία και αρμονία.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.