Matt Royal BLOG

Διατροφή και ύπνος στις διακοπές


  • Blogpost


Καλοκαίρι, η εποχή που είναι άμεσα συνυφασμένη στο μυαλό μας με τις διακοπές. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, κάποιοι προτιμούν την ξεκούραση δίπλα στη θάλασσα, άλλοι την διασκέδαση και άλλοι την εξερεύνηση. Ότι κι αν επιλέξουμε πάντως, ο κύριος στόχος είναι να κάνουμε μία παύση από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Εδώ ακριβώς είναι που ξεκινάνε και τα προβλήματα με τη διατροφή, με αποτέλεσμα να επιστρέφουμε συχνά από τις διακοπές με κάποια κιλά παραπάνω. Λανθασμένα, η ανάγκη να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας που μας δίνουν ευεξία: την διατροφή, την ενυδάτωση, την άσκηση, τον ύπνο. Αν φροντίσουμε να διατηρήσουμε αρκετές από τις καλές μας συνήθειες που ακολουθούμε όλο το χρόνο, τότε θα έχουμε καλύτερη ενέργεια για να τις απολαύσουμε ακόμα περισσότερο.

Μερικές απλές συμβουλές είναι οι εξής:

• Οργανώστε νοητά τα γεύματα σας από την αρχή της ημέρας, ποιες ώρες περίπου θα μπορέσετε να φάτε, που θα είστε και τι επιλογές έχετε εκεί. Αν για παράδειγμα είστε όλη μέρα στην παραλία και προβλέπεται φαγητό αργά το απόγευμα, χρειάζεται να προνοήσετε να έχετε μαζί σας υγιεινά ενδιάμεσα σνακ, εύκολα στη μεταφορά, όπως φρούτα, ξηροί καρποί, κράκερς κτλ.
• Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό. Επειδή όλα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας θα είναι έξω, είναι πιο πιθανό σε αυτά να επιλέξετε κάτι πιο πλούσιο ή λιγότερο υγιεινό. Έτσι, ένα πρωινό με φρούτα ή λαχανικά, γιαούρτι με βρώμη ή παξιμάδια ολικής με αυγό ή κάποιο τοπικό τυρί , θα σας βοηθήσει ξεκινήσετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια.
• Ένα μέρος της εμπειρίας του ταξιδιού είναι οι γεύσεις του κάθε τόπου. Φυσικά και θα δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα, θα τα απολαύσετε όμως περισσότερο τρώγοντας ενσυνείδητα. Επιλέξτε τα πιάτα που λαχταράτε περισσότερο, και μοιραστείτε τα με την παρέα. Στρέψτε την προσοχή σας στην κάθε μπουκιά και απολαύστε την με όλες τις αισθήσεις. Χαρείτε το τοπίο και την παρέα. Το κλειδί είναι η ενσυνειδητότητα και το μέτρο, παρά η υπερκατανάλωση. Άλλωστε, η αίσθηση δυσφορίας μετά από ένα μεγάλο γεύμα, μας στερεί τελικά την χαρά της απόλαυσης.
• Μοιραστείτε το γλυκό που θέλετε με τους φίλους σας. Οι έρευνες λένε ότι 3-4 συνειδητές μπουκιές αρκούν για να νιώσουμε τη μέγιστη απόλαυση.
• Η κατανάλωση αλκοόλ στις διακοπές είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως και μας επιβαρύνει αρκετά. Επιλέγοντας πιο απλά και ελαφριά ποτά ή ακόμα και σόδα ή μπύρα χωρίς αλκοόλ αντί για κοκτέιλ τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, γλυτώνετε αρκετές θερμίδες μέσα στη μέρα.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου. Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθάει να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα, όμως διαταράσσει την συνέχεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα βαριά λιπαρά βραδινά γεύματα. Απλώς διατηρώντας λίγες καλές συνήθειες, θα έχουμε πιο ξεκούραστες και πιο αναζωογονητικές διακοπές.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.