Matt Royal BLOG

Τροφές για καλό ύπνο


  • Blogpost


Η καλή ποιότητα ύπνου είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία μας. Έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει θετικά την σύστασή του σώματος.

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου με μικρές καθημερινές αλλαγές στη διατροφή. Ορισμένα συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα, όπως η τρυπτοφάνη, η μελατονίνη, το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, η σεροτονίνη, επηρεάζουν ακόμα πιο άμεσα τον ύπνο μας, καθώς μας χαλαρώνουν ή προάγουν την παραγωγή ορμονών που βοηθούν να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα ή βαθύτερα.

Μερικά από αυτά είναι:
1. Αμύγδαλα: τα αμύγδαλα είναι φυσική πηγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης, η οποία διαταράσσει τον ύπνο.
2. Γαλοπούλα: περιέχει αρκετή ποσότητα από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης. Επίσης, περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία έχει σχετιστεί με καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα.
3. Χαμομήλι: περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που ενεργοποιεί τους GABA υποδοχείς του εγκεφάλου οι οποίοι μας προκαλούν νύστα και μειώνουν την αυπνία. Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι καταναλώνουν χαμομήλι έχουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, η οποία σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου.
4. Ζεστό γάλα: ένα από τα πιο γνωστά γιατροσόφια για να αποκοιμηθούμε. Περιέχει τρυπτοφάνη, ασβέστιο, βιταμίνη D και μελατονίνη, ουσίες που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε πριν τον ύπνο.
5. Λιπαρά ψάρια: έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε βιταμίνη D. Ο συνδυασμός αυτός αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου/ξυπνήματος.
6. Ακτινίδια: μια έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 2 ακτινίδιων μία ώρα πριν τον ύπνο, είχε σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας και πιο ξεκούραστο ύπνο, καθώς και λιγότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν. Η δράση τους αποδίδεται στην περιεκτικότητα τους στη σεροτονίνη, βιταμίνη C, κάλιο και καροτενοειδή.
7. Καρύδια: επίσης ρυθμίζουν τον ύπνο καθώς είναι μία πολύ καλή πηγή μελατονίνης, μαγνησίου, αλλά και των ω-3 λιπαρών οξέων ALA και DHA τα οποία αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης.
8. Μπανάνες: πλούσιες τρυπτοφάνη, κάλιο και μαγνήσιο, συστατικά που συμβάλουν σε καλό και βαθύ ύπνο.
9. Κεράσια: μια έρευνα του 2018 έδειξε ότι είναι το ιδανικό σνακ πριν τον ύπνο, καθώς αυξάνει την διάρκεια ύπνου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Η δράση τους αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχουν, αντιοξειδωτικά που δείχνουν να επηρεάζουν θετικά την ρύθμιση του ύπνου.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.