Matt Royal BLOG

Ευαισθησίες σε τροφές και ύπνος


  • Blogpost


Ένας λιγότερο γνωστός παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο μας, είναι η ευαισθησία που μπορεί να έχουμε σε ορισμένα τρόφιμα. Οι τροφικές ευαισθησίες είναι διαφορετικές από τις τροφικές αλλεργίες. Στις τροφικές αλλεργίες, όταν καταναλώνουμε το εν λόγω τρόφιμο υπάρχει μία άμεση αντίδραση του οργανισμού. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες και περιλαμβάνουν εξανθήματα, φαγούρα, πρήξιμο, αναφυλακτικό σοκ. Οι τροφικές αλλεργίες είναι σοβαρές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Από την άλλη, οι τροφικές ευαισθησίες, έχουν πιο ήπια συμπτώματα και μπορεί να εμφανιστούν μετά από μέρες ή και εβδομάδες. Τι είναι όμως και πως εμφανίζονται;

Όταν όλα λειτουργούν σωστά, το σώμα με την πέψη διασπά πλήρως την τροφή στα μικρότερα δυνατά μόρια, ώστε να απορροφηθούν και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Πολλές φορές όμως, κυρίως λόγω του στρες ή άλλων παραγόντων όπως τα αντιβιοτικά ή τη γλουτένη, εμφανίζονται «ρωγμές» στον εντερικό αυλό, μία κατάσταση που είναι γνωστή ως «διαρρέον έντερο», με αποτέλεσμα να περάσουν στο αίμα μεγαλύτερα μόρια τροφής. Αυτά τα μόρια όμως, αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό ως ξένο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλεί την παραγωγή κυτοκινών, οι οποίες πυροδοτούν φλεγμονή, και αντισωμάτων. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα σημεία του σώματος, όπως το νευρικό σύστημα, καθώς οι κυτοκίνες μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διαταράξουν την ισορροπία του νευρικού συστήματος. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να νιώθουμε παραπάνω άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, θολή σκέψη και να εμφανιστούν προβλήματα ύπνου.

Επιπλέον, η φλεγμονή φέρνει το σώμα σε μία κατάσταση μόνιμου στρες και ως απόκριση παράγεται κορτιζόλη από τα επινεφρίδια. Ο ρόλος της κορτιζόλης είναι να μας κρατάει σε εγρήγορση, οπότε είναι ένας ακόμα λόγος που διαταράσσεται ο ύπνος μας.

Τα πιο πιθανά τρόφιμα για τροφικές ευαισθησίες είναι το σιτάρι, λόγω γλουτένης, και τα γαλακτοκομικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, εμφανίζουν συχνά προβλήματα στον ύπνο, τα οποία μάλιστα μπορεί να διαρκέσουν για αρκετό καιρό, ακόμα κι αφού απομακρύνουν τη γλουτένη από τη διατροφή τους.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας αν έχουμε συμπτώματα με την κατανάλωση κάποιων τροφών, και να διακόψουμε για κάποιο διάστημα την κατανάλωση τους. Επειδή δεν είναι πάντα εμφανή τα συμπτώματα, ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση τους. Επίσης να φροντίσουμε για τη καλή υγεία του εντέρου κάνοντας διαχείριση του στρες, διατροφή και λήψη κατάλληλων συμπληρωμάτων.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.