Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο περιοδικό «The Lancet», υπολογίζει ότι το ένα πέμπτο των θανάτων παγκοσμίως - το ισοδύναμο δηλαδή 11 εκατομμυρίων θανάτων - σχετίζονται με ελλιπή ή κακή διατροφή. Η έρευνα μελέτησε την κατανάλωση βασικών ομάδων τροφίμων και την λήψη θρεπτικών συστατικών σε 195 χώρες για το χρονικό διάστημα από το 1990 ως το 2017 και υπολόγισε την επίδραση της διατροφής στη θνησιμότητα και την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων (καρδιαγγειακά, καρκίνος, διαβήτης). Διατροφές πλούσιες σε αλάτι, χαμηλές σε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες και σε φρούτα, ευθύνονταν για τους μισούς από αυτούς τους θανάτους το 2017.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν πρέπει να μας κάνουν εντύπωση. Εδώ και χρόνια έχει αποδειχτεί ότι πολλοί περιβαντολλογικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα επίπεδα στρες, η ποιότητα του ύπνου, επηρεάζουν τα επίπεδα υγείας μας. Το θετικό είναι ότι μπορούμε να επέμβουμε και να τους βελτιώσουμε όλους. Ακόμα και αν έχουμε γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση μιας ασθένειας, η επιστήμη της επιγενετικής έχει αποδείξει ότι η έκφραση των γονιδίων εξαρτάται στην τελική από τον τρόπο ζωής μας.
Κάθε μέρα καταναλώνουμε τρόφιμα και ποτά σε συνδυασμούς, αυτό που συνιστά τον τρόπο διατροφής μας. Ο τρόπος διατροφής είναι περισσότερο μια συμπεριφορά παρά ένα σύνολο τροφών, και αντιπροσωπεύει ότι καταναλώνει τελικά ο καθένας από συνήθεια. Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε λειτουργούν συνεργιστικά σε σχέση με την υγεία. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεαστεί η υγεία μας μελετώντας τα διατροφικά μοτίβα μας, παρά την κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
Οι συστάσεις ενός διατροφικού μοτίβου που αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών από όλα τα χρώματα, ανεπεξέργαστων υδατανθράκων, γαλακτοκομικών κυρίως ως προϊόντα ζύμωσης (γιαούρτι, κεφίρ, τυρί), επιλογή άπαχων πρωτεϊνών αλλά και φυτικών πρωτεϊνών όπως όσπρια και ξηροί καρποί, συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ελαιόλαδου και μειωμένη λήψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, ζάχαρης, άλατος, τρανς λιπαρών οξέων και αλκοόλ. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα τέτοιων τρόπων διατροφής είναι η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή, που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά.
18-06-2020by Daphne Dalapa
Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.