Matt Royal BLOG

Διακοπές


  • Blogpost


Καλοκαίρι, περίοδος διακοπών για τους περισσότερους. Παρά τις φετινές δυσκολίες, όλο και ξεκλέψαμε λίγες μέρες μακριά από την καθημερινότητα. Αυτό άλλωστε δηλώνει και η φράση «κάνω διακοπές», διακόπτω την ρουτίνα μου, απέχω από αυτά που κάνω συνήθως.

Είναι όμως η διατροφή μας κάτι από το οποίο χρειαζόμαστε να «κάνουμε διακοπές;»

Όταν αντιμετωπίζουμε την υγιεινή διατροφή ως έναν καταναγκασμό, ως πίεση, ή κάτι που χρειάζεται υπερπροσπάθεια, είναι λογικό να νιώθουμε κουρασμένοι και να αναζητούμε ένα διάλλειμα. Όταν η υγιεινή διατροφή έχει γίνει τρόπος ζωής, τότε δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη. Όπως δεν αλλάζει στις διακοπές η καθημερινή μας υγιεινή, γιατί είναι μέρος της ρουτίνας μας που μας ωφελεί, έτσι είναι και ο τρόπος που διατρεφόμαστε.

Οι διακοπές δικαίως επηρεάζουν τον τρόπο που τρεφόμαστε. Αλλάζουν οι δραστηριότητες μας, οι ώρες που ξυπνάμε και κοιμόμαστε, και κατά συνέπεια οι ώρες των γευμάτων μας. Τα περισσότερα γεύματα είναι εκτός σπιτιού ενώ υπάρχει και το πρωινό ξενοδοχείου, με λιχουδιές που δεν έχουμε στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάμε, ότι όταν επισκεπτόμαστε ένα καινούργιο τόπο, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και πολιτισμού του είναι οι τοπικές συνταγές.

Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι για να τραφούμε υγιεινά στις διακοπές μας, πρέπει να τηρήσουμε ότι και στην καθημερινότητα μας, κάτι εκ των πραγμάτων ανέφικτο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να κρατήσουμε κάποιες γενικές αρχές στη διατροφή μας, ώστε και να τρεφόμαστε ποιοτικά, και να μην νιώσουμε ότι θα στερηθούμε κάτι.

Για παράδειγμα, μπορούμε να συμπεριλάβουμε το φρούτο στο πρωινό μας, αντί να το παραλείψουμε εντελώς επειδή βρισκόμαστε έξω περισσότερες ώρες. Τα κυρίως γεύματα γίνονται συνήθως αργά μέσα στη μέρα, οπότε το να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μικρά υγιεινά σνακ, θα μας προφυλάξουν από το να καταλήξουμε πολύ πεινασμένοι στο εστιατόριο. Είμαστε ευλογημένοι που στην Ελλάδα έχουμε τόσες επιλογές στο φαγητό. Τι πιο νόστιμο από ψάρια και θαλασσινά στα κάρβουνα συνοδεία από χόρτα ή μια ωραία χωριάτικη; Ως άλλη εναλλακτική στις ταβέρνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρυσό κανόνα 4:2 όπου παραγγέλνουμε 4 πιάτα ανά 2 άτομα, συμπεριλαμβανομένου κυρίως πιάτου, σαλάτας, ορεκτικού. Έτσι, χορταίνουμε απολαμβάνοντας ότι γεύσεις θέλουμε, χωρίς να κινδυνεύσουμε να υπερβάλουμε.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.