Matt Royal BLOG

Διατήρησε τη διάθεση σου ψηλά με σωστή διατροφή


  • Blogpost


Οι διακοπές του καλοκαιριού προσφέρουν μία ανάπαυλα από την ρουτίνα και τις καθημερινές έγνοιες μας. Για πολλούς η επιστροφή στη βάση συνοδεύεται από άγχος και έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Παρότι δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να βελτιώσουμε τη διάθεση μας άμεσα, μπορούμε με μικρές αλλαγές να τη διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα. Μάλιστα, οι ίδιες συμβουλές βρέθηκε ότι βοηθούν και τα άτομα με κατάθλιψη να μειωθούν τα συμπτώματα της. Αυτές είναι:

• Να περνάμε χρόνο σε έξω από το σπίτι, με έκθεση στην ήλιο
• Άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα
• Βραδινός ύπνος για 7-8 ώρες τη μέρα
• Διατροφή πλούσια σε φυσικές τροφές με υψηλή διατροφική αξία και αποφυγή επεξεργασμένων τροφών

Αναλυτικότερα όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση μας και την καλή συναισθηματική μας κατάσταση.

Έλλειψη ποικιλίας: Μιλάμε συνεχώς για ισορροπημένη διατροφή, για έναν πολύ καλό λόγο. Εάν δεν καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων καταλήγουμε να έχουμε έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των ορμονών και νευροδιαβιβαστών που τονώνουν τη διάθεση.
Πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: η ζάχαρη, τα γλυκά, το άσπρο αλεύρι και γενικότερα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, προκαλούν μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ως αποτέλεσμα νιώθουμε να πέφτει απότομα η διάθεση μας.
Μη σταθερά γεύματα: τα πολλά και συχνά γεύματα διατηρούν σταθερή την παροχή ενέργειας στο σώμα. Η υπογλυκαιμία που προκαλείται όταν μένουμε πολλές ώρες νηστικοί έχει σαν συμπτώματα μεταξύ άλλων, ευερεθιστότητα, εκνευρισμό και έλλειψη ψυχραιμίας.

Πέραν αυτών, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή διάθεση. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μας προφυλάσσουν από φλεγμονές. Αν και ο μηχανισμός δεν έχει γίνει γνωστός, έχει βρεθεί ότι οι φλεγμονές σχετίζονται με κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν επιπλέον λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς διεγείρουν την παραγωγή της ντοπαμίνης. Το 90 % των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν την διάθεση και την απόκριση μας στο στρες παράγονται από τους μικροοργανισμούς του εντέρου. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, η κομπούχα, τα σπιτικά τουρσιά, διατηρούν υγιή και σε ισορροπία την μικροβιακή χλωρίδα του.

Αν και δεν γίνεται να ελέγξουμε πάντα τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση μας, μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή μας.

Space Needle

πολυτελεια

Απόλυτη αίσθηση άνεσης με το στρώμα Cheval
Η Μatt Royal παρουσιάζει το στρώμα Cheval. Μια νέα αξέχαστη διαχρονική εμπειρία ύπνου που οδηγεί σε μια ευχάριστη διάθεση ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς!
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.