Matt Royal BLOG

Επιπτώσεις lockdown


  • Blogpost


Έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που όλοι μας έχουμε περιοριστεί στα σπίτια μας. Ο τρόπος που λειτουργούμε είναι πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει εδώ και χρόνια. O Covid-19 άφησε σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Οι περιορισμοί και ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός έχουν σταματήσει πολλά και για πολλούς από εμάς. Αυτή η πανδημία μας έχει επηρεάσει με πολλούς τρόπους τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, οικονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα επιφέρει στη μελλοντική μας ζωή η κατάσταση αυτή. Όμως, σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής μας χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ψυχική μας υγεία και να φροντίσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Οι έρευνες δείχνουν ότι:
- Στην Ελλάδα: 35,7% των ανθρώπων εκδηλώνουν υψηλού βαθμού φόβο για τον κορονοϊό, το 22,8% εκδηλώνει συμπτώματα κατάθλιψης και το 77% βιώνει αρκετά σοβαρό άγχος. Παρατηρείται μικρή αλλά αισθητή αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης και άγχους.
- Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο από τους άντρες
- Οι ηλικιωμένοι ανησυχούν περισσότερο από τους νέους. Οι κάτω των 30 ετών που δεν έχουν το φόβο ενός επικείμενου θανάτου, δεν δείχνουν σημάδια κατάθλιψης και είναι αυτοί που εκδηλώνουν κοινωνικά χαμηλότερη υπευθυνότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία μας.
- Υπάρχει αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Η κοινωνική απομόνωση έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας καθώς το θύμα έχει περιοριστεί στο σπίτι με τον θύτη-κακοποιητή.
- Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε ψυχολογική ανισορροπία. Η συνεχής αβεβαιότητα ως προς την εργασία, την προσωπική υγειά και την υγεία των οικείων προσώπων και την επιβίωση λόγω των οικονομικών επιπτώσεων μας καθιστά ψυχικά ευάλωτους.
- Μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν δείξει ανθεκτικότητα. Πολλές έρευνες αναφέρουν πως παρόλες τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία οι περισσότεροι από εμάς έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση.

Ο Κορονοϊός αποτελεί μια ρεαλιστική πρόκληση για όλους μας και έχει προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, οικονομικές επιπτώσεις και ευρύτερες δυσκολίες σε όλους μας. Σε τέτοιες περιόδους κρίσης, οπού κυριαρχεί η αβεβαιότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιδρούμε με φόβο και άγχος. Δεν χρειάζεται όμως να βυθιστούμε σε αυτά τα συναισθήματα.

Τί μπορούμε να κάνουμε; Να μερικές χρήσιμες ιδέες:
- Επικεντρωνόμαστε σε ότι περνάει από τον έλεγχο μας. Ο Κορονοϊός, τα μέτρα και η διαχείριση όλης αυτή της κρίσης, δεν περνάει εξολοκλήρου από τον έλεγχο μας. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε σε ό,τι δεν είναι στον έλεγχό μας, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώθουμε άγχος ή/και απελπισία. Είναι πιο χρήσιμο να εστιάσουμε σε αυτό που μπορεί να ελέγξουμε, δηλαδή, στις σκέψεις που κάνουμε και στη συμπεριφορά μας.
- Φροντίζουμε τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό αυτή την περίοδο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δώσουμε προσοχή στον εαυτό μας. Μπορούμε να προγραμματίσουμε ευχάριστες δραστηριότητες στο σπίτι, όπως να ανάψουμε αρωματικά κεριά και να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική, να γεμίσουμε την μπανιερά για ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να κάνουμε λίγη γυμναστική κ.λπ.
- Επικεντρωνόμαστε στις αξίες μας και στο τι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε. Μπορεί αυτήν την χρονική στιγμή να μην μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε. Μπορούμε όμως στην καθημερινότητα μας να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με το ποιοι θέλουμε πραγματικά να είστε. Έτσι, αν θέλουμε να επικοινωνούμε με την οικογένειά μας, τους φίλους μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, μπορούμε να τους το δείξουμε καθημερινά με τις πράξεις μας.
- Προσδιορίστε πηγές ενημέρωσης και βοήθειας. Εντοπίζουμε πηγές για προσωπική υποστήριξη. Οι πηγές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: τους φίλους, την οικογένεια, τους επαγγελματίες υγείας, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής βοήθειας.

Ζούμε πραγματικά δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές, οπότε ας φερθούμε στον εαυτό μας με καλοσύνη και ας του υπενθυμίζουμε καθημερινά το ποσό ανθεκτικός είναι μέχρι στιγμής.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.