Matt Royal BLOG

Νέες συνθήκες, νέες συνήθειες!


  • Blogpost


Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο πανδημίας. Μία πρωτόγνωρη κατάσταση που άλλαξε σε πολλά επίπεδα τη ζωή μας. Ζήσαμε φόβο, απώλειες και δύο μεγάλες περιόδους καραντίνας, συνθήκες που άλλαξαν αναγκαστικά την καθημερινότητα μας. Η καραντίνα με την διακοπή των σχολείων και την υιοθέτηση της τηλεργασίας, είχε άμεση επίδραση στην διατροφή και τον ύπνο μας.

Είδαμε ότι πολύς κόσμος αξιοποίησε τον χρόνο στο σπίτι και ασχολήθηκε περισσότερο με το μαγείρεμα. Από το καθημερινό φαγητό που προηγουμένως ήταν πιο πρόχειρο λόγω έλλειψης χρόνου, μέχρι σπιτικό ψωμί αλλά και γλυκά για τα παιδιά. Τα θετικά είναι ότι πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την δεξιότητα της μαγειρικής, να φάνε πιο στρωτά και πιο υγιεινά γεύματα μέσα στη μέρα, αλλά και να μοιραστούν τα γεύματα με την οικογένεια, κάτι που πριν δεν ήταν πάντα εφικτό. Επίσης, εξοικειώθηκαν με τις ηλεκτρονικές αγορές από το σούπερ μάρκετ, μία συνήθεια που διατηρείται μέχρι σήμερα και έχει το πλεονέκτημα ότι ελαχιστοποιεί τις παρορμητικές αγορές.

Στον αντίποδα, όσοι στράφηκαν στην συχνή ετοιμασία γλυκών ή στην πληθώρα συνταγών γενικότερα, είδαν το βάρος τους να αυξάνει. Στην αύξηση του βάρους βέβαια, συνέβαλαν οι συχνές παραγγελίες, αλλά κυρίως ο ψυχολογικός παράγοντας. Οι συνθήκες φόβου και εγκλεισμού, οδήγησαν σε εμφάνιση ή επιδείνωση των υπερφαγιών. Αντίθετα στην εφηβεία, παρατηρήθηκε ακριβώς το αντίθετο. Υπό τον φόβο της έλλειψης κίνησης εμφανίστηκε φόβος μήπως παχύνουν και μαζί με προϋπάρχοντες συμπαράγοντες, είδαμε μια έξαρση στην εμφάνιση νευρικής ανορεξίας.

Αλλαγή έχει παρατηρηθεί και στον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε πλέον. Όσοι βιώνουν έντονα ακόμα τον φόβο συνεχίζουν να είναι πιο απομονωμένοι, ενώ άλλοι που πιέστηκαν από την καραντίνα έχουν αυξήσει πολύ τις εξόδους τους. Οι τωρινοί φοιτητές που πέρασαν τα χρόνια του λυκείου εν μέσω καραντίνας, βλέπουμε ότι μαζεύονται περισσότερο σε σπίτια ή σε πάρκα, παρά σε μαγαζιά όπως οι παλαιότερες γενιές.

Όλη αυτή η συνθήκη δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον ύπνο. Η τηλεόραση ήταν η μοναδική διασκέδαση για μεγάλο διάστημα, τα παιδιά έρχονταν σε επαφή με τους φίλους τους μόνο μέσω διαδικτύου, έτσι οι ώρες ύπνου κατέληγαν να είναι προς τα ξημερώματα.

Η λύση τότε όπως και τώρα, είναι η υιοθέτηση μίας ρουτίνας μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν δεν μας την επιβάλει η καθημερινότητα, που θα βοηθήσει στην διατήρηση βασικών συνηθειών. Άλλωστε το να τρεφόμαστε σωστά, να έχουμε επαρκή και ποιοτικό ύπνο και να ερχόμαστε σε επαφή με τους αγαπημένους μας, είναι βασικά κομμάτια φροντίδας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.