Matt Royal BLOG

Νέο μέλος και διατροφή


  • Blogpost


Με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια, αλλάζει ο ρυθμός της καθημερινότητας από την πρώτη κιόλας μέρα. Ένα μικρό πλασματάκι, εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του για την επιβίωση του. Η φροντίδα του μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα, με τις ώρες φαγητού και ύπνου να τηρούνται ευλαβικά. Αυτά άλλωστε, μαζί με την θαλπωρή και την ασφάλεια, είναι τα μόνα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Ιδανικά, ο αποκλειστικός θηλασμός για τουλάχιστον 6 μήνες παρέχει στο βρέφος όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά , αλλά και τα αντισώματα για την ανάπτυξη και καλή υγεία του. Τα γεύματα, συστήνεται να είναι συχνά και να ακολουθούν τα σημάδια πείνας του μωρού, παρά ένα αυστηρά δομημένο ωράριο. Έτσι το βρέφος εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει και να σέβεται τα σημάδια πείνας και κορεσμού, χωρίς να τα καταστρατηγεί από εξωτερικούς παράγοντες. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουν οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που θα τρέφεται με βάση τις σωματικές του ανάγκες, παρά τις συναισθηματικές.

Μεγαλώνοντας, εισάγονται σταδιακά τα τρόφιμα στη διατροφή του, με κορύφωση στα δύο έτη όπου πλέον το παιδί τρώει ότι και η υπόλοιπη οικογένεια. Αυτή η περίοδος της εισαγωγής νέων τροφών, συχνά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για τους γονείς . Η πρόθεση των γονέων είναι να κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους, πολλές φορές με μεγάλο άγχος, καθώς βομβαρδίζονται από πλείστες πληροφορίες ως προς την ιδανική παιδική διατροφή. Η εξέλιξη μπορεί να μην είναι πάντα η αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά έχουν ήδη τις προσωπικές τους διατροφικές ιδιαιτερότητες και συμπεριφορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι χρειάζεται με υπομονή και πειραματισμό να βρουν οι γονείς τον τρόπο να προσεγγίσουν την εισαγωγή τροφών με τρόπο που να είναι αποδεκτό από τα παιδιά, παρά ότι τα παιδιά δεν θα δεχτούν κάποιες τροφές.

Το κυριότερο είναι να γνωρίζουν, ότι είναι φυσιολογικός εξελικτικός μηχανισμός του βρέφους να χρειάζεται χρόνο μέχρι να αρχίσει να εξοικειώνεται και να συμπεριλάβει στη διατροφή του νέα τρόφιμα. Με τη συνεχή έκθεση σε αυτά, με εναλλαγές συνταγών και υφών, με ήρεμη και σταθερή προσέγγιση και φυσικά δίνοντας πρώτοι οι γονείς το παράδειγμα καταναλώνοντας και οι ίδιοι τα φαγητά, η διαδικασία αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη για όλους.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.