Matt Royal BLOG

Νύχτες ηρεμίας, μέρες ευημερίας: κοιμήσου ήσυχος.


  • Blogpost


Η επικαιρότητα, όπως την παρακολουθούμε μέσα από τα ΜΜΕ, μας επηρεάζει κάποιες φορές πιο πολύ από όσο θα θέλαμε και, κυρίως, πιο πολύ από όσο αντιλαμβανόμαστε. Οι γυναικοκτονίες, οι εκφοβισμοί, ο πόλεμος και η βία σε συνδυασμό με την πίεση της καθημερινότητας, έχουν επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία, άρα και στον ύπνο μας.

Το να έχουμε ένα άσχημο βράδυ δεν είναι ασυνήθιστο. Οι διαταραχές στον ύπνο, όμως, είναι κάτι διαφορετικό. Προκαλούνται από τραυματικά βιώματα ή από έντονο άγχος και χαρακτηρίζονται από αϋπνία, εφιάλτες και τον φόβο ή άγχος του ύπνου – δηλαδή, τον φόβο ότι θα συμβεί κάτι κακό την ώρα που κοιμόμαστε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φοβίας που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γυναίκες, εξ’ αιτίας των γυναικοκτονιών και των μαρτυριών κακοποίησης, είναι ότι κάποιος θα μπει στο σπίτι τους την ώρα που κοιμούνται. Μία τέτοια φοβία μπορεί να προκαλέσει εξάντληση – καθώς ο ύπνος είναι ανήσυχος –, μόνιμο καθημερινό άγχος και, φυσικά, ανασφάλεια, καθώς δεν μπορούν να χαλαρώσουν και να αισθανθούν ασφαλείς στον προσωπικό τους χώρο.

Αυτό που χρειάζεται για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για να προστατέψουμε τον ύπνο μας από εφιάλτες, είναι να αποκτήσουμε μία ρουτίνα στον ύπνο μας:
- Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε ίδια ώρα κάθε μέρα – το μυαλό μπορεί να ξεχνάει, το σώμα, όμως, πάντα θυμάται.
- Αποφύγετε να πίνετε καφέ – ή καφεΐνη – 4-5 ώρες πριν ξαπλώσετε, αλλά και γενικά μέσα στη μέρα εφόσον αισθάνεστε άγχος.
- Εάν δεν αισθάνεστε ασφαλείς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ξαπλώστε αφήνοντας αναμμένο ένα θερμό και χαμηλό φως.
- Μην βλέπετε ειδήσεις ή τηλεόραση πριν πέσετε για ύπνο. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, όμως, καλό είναι να δώσετε προσοχή στη θεματική και στο περιεχόμενο. Αποφύγετε τις δυσάρεστες θεματικές σε βιβλία, που δεν διαφέρουν και πολύ από την επικαιρότητα.
- Εάν κάποιες φορές δεν θέλετε να κοιμηθείτε μόνοι/μόνες σας, μη διστάσετε να ζητήσετε από ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο να μείνει μαζί σας.
- Σε περίπτωση που έχετε εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθήστε να κρατήσετε ημερολόγιο και καταγράψτε τους. Όταν κάτι γίνεται απτό και πραγματικό είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσετε και να το απομυθοποιήσετε. Όσο το κρατάτε στο μυαλό σας, τόσο θα αυξάνεται και ο φόβος.

Εάν η επικαιρότητα σας απασχολεί έντονα και σας δημιουργεί φόβο και άγχος, βλέπετε ότι δυσκολεύεστε να αισθανθείτε ασφαλείς και να εμπιστευτείτε ανθρώπους, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με κοντινά σας πρόσωπα. Εάν παρατηρήσετε ότι αρχίζει να σας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία σας (δυσκολία στη συγκέντρωση, μεγάλη περίοδος αϋπνίας, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες), απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να τα αντιμετωπίσετε. Οι φοβίες αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο με συγκεκριμένες μορφές θεραπείας (CBT) και όσο εντείνονται, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τις αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεστε ασφαλείς, και κυρίως στον προσωπικό σας χώρο, γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθήστε να μην παραμελείτε τις διαταραχές στον ύπνο σας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Μαρία Κουφού
Η Μαρία Κουφού είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2016 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στον Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, ειδίκευση: Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», από το οποίο αποφοίτησε το 2019. Κατά την πρακτική της άσκηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανέλαβε τις μεταφραστικές απαιτήσεις των εκθέσεων του μουσείου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην έδρα UNESCO του ΑΠΘ, καθώς και στην ΜΚΟ Άρσις, διδάσκοντας αγγλικά και ελληνικά σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει συνέδρια ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» (www.axclinic.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.