Matt Royal BLOG

Διατροφή και ύπνος στη σχολική ηλικία


  • Blogpost


Τα παιδιά, ξεκινώντας τη σχολική χρονιά, έχουν αυξημένες ανάγκες για να ανταπεξέλθουν στο γεμάτο πρόγραμμα της ημέρας τους. Ο χρόνος τους μοιράζεται ανάμεσα στο σχολείο, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα σπορ, το παιχνίδι ή τις βόλτες με τους φίλους. Η σωστή διατροφή και ο επαρκής ύπνος τους δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, παραμένοντας ευδιάθετα και χαρούμενα.

Η λήψη πρωινού, τα τακτικά γεύματα και τα υγιεινά σνακ τόσο στη διάρκεια του σχολείου όσο και της υπόλοιπης μέρας, διασφαλίζουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Όχι μόνο αυτό, αλλά τα προστατεύουν από την υπογλυκαιμία, η οποία φέρνει νωθρότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένη απομνημόνευση. Ένα πλήρες πρωινό περιέχει μία πηγή πρωτεΐνης (γάλα, γιαούρτι, αυγό, τυρί) που θα χορτάσει το παιδί και θα του δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του, μία πηγή σύνθετου υδατάνθρακα (ψωμί ολικής, βρώμη, κουλούρι Θεσσαλονίκης) και κάποιο φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο. Έχει αποδειχτεί ότι η λήψη πρωινού βελτιώνει την συγκέντρωση, την ικανότητα απομνημόνευσης, την επίλυση προβλημάτων, την απόδοση στα τεστ κτλ.

Αντίστοιχα, μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, είναι θεμελιώδες κομμάτι ενός υγιούς τρόπου ζωής. Όμως, αρκετά παιδιά δεν καλύπτουν αυτές τις ώρες, μιας που ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο σε οθόνες ή καταναλώνουν τροφές με καφεΐνη όπως σοκολάτα ή αναψυκτικά. Θέματα που οδηγούν σε δυσκολία να αποκοιμηθούν και διαταραγμένο ύπνο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 9-11 ώρες ύπνου. Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με ευερεθιστότητα, αλλαγές στη συμπεριφορά, έλλειψη ενέργειας και μειωμένη ικανότητα μάθησης στο σχολείο.

Μερικές συμβουλές για να βελτιωθεί ο ύπνος του παιδιού είναι:
- Κρατήστε σταθερό πρόγραμμα στις ώρες του ύπνου και στην ρουτίνα πριν την κατάκλιση.
- Διδάξτε στο παιδί υγιείς συνήθειες ύπνου και τα οφέλη αυτού.
- Διαμορφώστε το δωμάτιο του κατάλληλα για ύπνο – σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο.
- Κρατήστε τις συσκευές έξω από το δωμάτιο του – τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό
- Σταματήστε οποιαδήποτε έκθεση σε οθόνη 1 ώρα πριν τον ύπνο
- Αποφύγετε τροφές με καφεΐνη από νωρίς το απόγευμα
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.