Matt Royal BLOG

Διατροφή και καλοκαιρινός ύπνος: τα μυστικά για δροσερές νύχτες.


  • Blogpost


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο μας, ιδιαίτερα κατά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας, ενώ ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορούν είτε να επιδεινώσουν είτε να βελτιώσουν την κατάσταση.

Κατά τις ζεστές νύχτες, η κατανάλωση βαριών και λιπαρών γευμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Τα βαριά γεύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος καθώς το σώμα εργάζεται σκληρά για να τα μεταβολίσει, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την ψύξη του σώματος και να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας. Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο, επιλέγοντας πιο ελαφριές και εύπεπτες τροφές.

Η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης είναι επίσης παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο. Το αλκοόλ αν και μπορεί αρχικά να προκαλέσει υπνηλία, επηρεάζει τους κύκλους του ύπνου, οδηγώντας σε πιο ελαφρύ και ανήσυχο ύπνο. Επίσης, τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη αφυδατώνουν το σώμα, κάτι που μπορεί να εντείνει την αίσθηση της ζέστης και της δυσφορίας.

Αντίθετα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι τροφές πλούσιες σε μελατονίνη, όπως τα κεράσια, τα σταφύλια και οι μπανάνες, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι συνήθως δύσπεπτες, όμως υπάρχουν πιο ελαφριές και δροσερές επιλογές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κι η κρέμα με άνθος αραβοσίτου.

Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι κρίσιμη για την αποφυγή της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση της ζέστης και να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, αλλά να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση υγρών αμέσως πριν τον ύπνο για να αποτρέψουμε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αν ιδρώνουμε πολύ, χρειάζεται να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνονται. Αυτό επιτυγχάνεται καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες όπως το καρπούζι, το αγγούρι και τα εσπεριδοειδή ή πίνοντας κρύο τσάι από ροφήματα βοτάνων. Ειδικότερα το χαμομήλι και η μέντα έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και θα βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε γρηγορότερα.

Συμπερασματικά, η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου μας κατά τις ζεστές νύχτες. Με την επιλογή των κατάλληλων τροφών και την αποφυγή των επιβαρυντικών συνηθειών, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες.

Space Needle

Καινοτομια

Ζεσταίνεσαι, όταν κοιμάσαι;
Για εσένα που θέλεις δροσερό ύπνο, επίλεξε το χειροποίητο στρώμα K3Gel Plus, σχεδιασμένο με πρωτοποριακές ιδιότητες. Περιλαμβάνει την καινοτόμα επιφάνεια K3Gel που ανακυκλώνει συνεχώς τον αέρα.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.