Matt Royal BLOG

Όπως διάβασες θα κοιμηθείς.


  • Blogpost


Η λογοτεχνία σίγουρα δεν αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος τέχνης και πολλοί άνθρωποι τείνουν να την αποφεύγουν, όπως η γάτα το νερό. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι τόσο μέσα στη μέρα όσο και πριν τον ύπνο, το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου βοηθάει στην αποσυμφόρηση από την πίεση της ημέρας και τελικά, στην απόλυτη χαλάρωση.

Έχει προκύψει από πολλές μελέτες ότι η χρήση οθόνης πριν τον ύπνο δεν κάνει καλό, και, μάλιστα, μπορεί να χειροτερέψει την ποιότητά του. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της επεξεργασίας μεγάλου μεγέθους πληροφοριών, αλλά και λόγω της εξάντλησης των ματιών μας μπροστά από την οθόνη όλη μέρα. Αντίθετα, η ανάγνωση ενός – φυσικού – βιβλίου φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Φτιάξτε την εικόνα στο μυαλό σας: ξαπλώνετε αναπαυτικά στο κρεβάτι, κρατάτε το βιβλίο στα χέρια σας, η ιστορία σας συνεπαίρνει, ξυπνάτε χωρίς να θυμάστε πότε σας πήρε ο ύπνος με το βιβλίο αγκαλιά. Υπάρχει καλύτερη μετάβαση από τον ξύπνιο στον ύπνο; Μάλλον όχι, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:

• Ξεχνάμε τα προβλήματα και την ένταση της ημέρας
• Εξασφαλίζουμε όμορφες εικόνες πριν τον ύπνο
• Ευνοούμαστε γνωστικά
• Ξεκουράζουμε τα μάτια μας από το blue light
• Ελαττώνουμε την αϋπνία – ο ύπνος έρχεται φυσικά

Βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει και η επιλογή του βιβλίου. Δεν είναι όλα τα λογοτεχνικά είδη ικανά να οδηγήσουν στην απόλυτη χαλάρωση. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τρομακτικά ή αστυνομικά βιβλία στο κρεβάτι και κατά κύριο λόγο βιβλία με πολύ περιγραφικές σκηνές βίας. Επίσης, θα ήταν προτιμότερο το βιβλίο που θα επιλέξετε να μην είναι πολύ δύσκολο και αναλυτικό, διότι αντί να χαλαρώσετε, θα χρειάζεται να επεξεργάζεστε δύσκολες πληροφορίες. Μία ακόμη συμβουλή είναι να αποφεύγετε τα πολύ βαριά και μεγάλα βιβλία. Αυτά μπορείτε να τα διαβάζετε μέσα στη μέρα. Επιλέξτε εύκολα αναγνώσματα, ευχάριστα με συνεχή ροή της ιστορίας, που δεν θα βαρύνουν ούτε το μυαλό σας, ούτε τα χέρια σας! Και αν δεν είστε του βιβλίου, πάρτε τον χρόνο σας, και τα περιοδικά και τα κόμικς μετράνε!

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Μαρία Κουφού
Η Μαρία Κουφού είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2016 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στον Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, ειδίκευση: Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», από το οποίο αποφοίτησε το 2019. Κατά την πρακτική της άσκηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανέλαβε τις μεταφραστικές απαιτήσεις των εκθέσεων του μουσείου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην έδρα UNESCO του ΑΠΘ, καθώς και στην ΜΚΟ Άρσις, διδάσκοντας αγγλικά και ελληνικά σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει συνέδρια ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» (www.axclinic.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.