Matt Royal BLOG

Θέτοντας στόχους αποτελεσματικά


  • Blogpost


Πολλοί έχουν κατά νου τη νέα χρονιά να ξεκινάει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι η εποχή που επανερχόμαστε στους ρυθμούς μας, και συνήθως κάνουμε μια ανασκόπηση για να δούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Συχνά ο στόχος είναι η φροντίδα του εαυτού, με στόχο να επιτύχουμε περισσότερη ευεξία. Η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο καλός ύπνος, η διαχείριση του άγχους είναι τομείς που, βελτιώνοντας τους, θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το πρώτο κομμάτι της αλλαγής είναι η απόφαση. Όμως, όσο ισχυρή και να είναι, δεν διασφαλίζει ότι θα πετύχουμε τον στόχο βασιζόμενοι μόνο σε αυτήν, όσο δυνατό κι αν είναι το κίνητρο μας. Λανθασμένα, πολλοί πιστεύουν ότι ο τρόπος για την αλλαγή, είναι η πειθαρχία. Έτσι όμως, βιώνουν καθημερινά στέρηση και καταπίεση, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Όταν αποφασίσουμε να κάνουμε μια αλλαγή στην καθημερινότητα μας, αυτό που χρειάζεται να δουλέψουμε στην ουσία, είναι το σπάσιμο μιας εδραιωμένης συνήθειας. Κι αυτό απαιτεί καθημερινή εργασία, όπου κάθε φορά να επιλέγουμε την νέα συμπεριφορά αντί για την παλιά.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ότι θέλω να βελτιώσω την ποιότητα του ύπνου μου. Ένας τρόπος είναι να κοιμάμαι νωρίτερα. Για να το πετύχω, χρειάζεται να απέχω από οποιαδήποτε οθόνη τουλάχιστον 1 ώρα πριν την κατάκλιση. Η νέα συνήθεια που θα με βοηθήσει λοιπόν, είναι πχ να διαβάσω ένα βιβλίο πριν τον ύπνο, αντί να χαζεύω στο ίντερνετ. Η δύναμη της συνήθειας θα με οδηγήσει να δω άλλο ένα επεισόδιο της σειράς που παρακολουθώ, ή να πάρω το κινητό στο κρεββάτι. Κάθε φορά χρειάζεται να ξεκινάω με την πρόθεση να κάνω την νέα επιλογή – το βιβλίο- ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που αποζητώ τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι, χτίζω σταδιακά την καινούργια συνήθεια που θέλω συνειδητά να αποκτήσω, και απομακρύνομαι από την παλιά εδραιωμένη που αποφάσισα να αλλάξω.

Αντίστοιχα, αν θέλω να αλλάξω τη συνήθεια να τρώω γλυκό αμέσως μετά το φαγητό, η σωστή προσέγγιση είναι να το αντικαταστήσω με μία άλλη γεύση, και όχι απλώς να πω ότι το σταματάω. Φροντίζω έτσι να μην νιώθω την αίσθηση του κενού, εφόσον αφαιρώ κάτι που συνήθιζα. Ετοιμάζοντας ένα ρόφημα (καφές, τσάι, κακάο) μετά το γεύμα, και επιλέγοντας αυτό σαν την καινούργια μου ιεροτελεστία, θα με βοηθήσει να πετύχω την αλλαγή που στοχεύω.

Και όλα αυτά με ελαστικότητα και κατανόηση. Γνωρίζοντας ότι, κάποιες φορές δεν θα το πετύχω και θα φάω το γλυκό όπως έκανα πάντα. Και είναι εντάξει αυτό. Το αντιμετωπίζω χωρίς ενοχές, χωρίς αυτοτιμωρία, χωρίς αίσθημα απελπισίας ότι απέτυχα. Η επιστροφή στο παλιό είναι μέρος της πορείας και όχι λόγος να παρατήσω την προσπάθεια. Από την επόμενη φορά συνεχίζω κανονικά στον στόχο μου, βαδίζοντας προς την επιτυχία.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.