Matt Royal BLOG

Ύπνος, διατροφή και οικογένεια


  • Blogpost


Όλοι γνωρίζουμε την σημασία της υγιεινής διατροφής και του ποιοτικού ύπνου στη διασφάλιση καλής υγείας. Η εφαρμογή τους όμως μέσα σε μια οικογένεια, μπορεί να εμφανίζει προκλήσεις.

Είναι συνηθισμένο στο ξεκίνημα της συγκατοίκησης ενός ζευγαριού, οι διατροφικές συνήθειες να διαφοροποιούνται. Οι διατροφικές προτιμήσεις του καθενός, επηρεάζουν ποια φαγητά θα μαγειρεύουν ώστε να είναι αποδεκτά και από τους δύο. Εάν δεν υπάρχει διάθεση για εκ νέου δοκιμή φαγητών που τρώει το ζευγάρι, κινδυνεύουν πολλές τροφές να εκλείψουν από τη διατροφή τους. Συνήθως αυτά τα φαγητά είναι βασικά σε μία υγιεινή διατροφή όπως τα ψάρια, τα όσπρια, τα λαδερά.

Κατ’ αντιστοιχία, και ο ύπνος του ζευγαριού μπορεί να διαταραχθεί. Τα διαφορετικά ωράρια εγερτηρίου και οι διαφορετικές προτιμήσεις στις συνθήκες ύπνου (όπως η σκληρότητα του στρώματος, η θερμοκρασία και η φωτεινότητα του δωματίου) χρειάζεται να συζητηθούν και να βρεθούν κοινές λύσεις, ώστε και οι δύο έχουν τον ύπνο που χρειάζονται.

Θέτοντας τις βάσεις μιας υγιεινής διατροφής ως ζευγάρι, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τη διατροφή των παιδιών μας στο μέλλον. Οι διατροφικές συνήθειες χτίζονται μέσω της εξοικείωσης και της μίμησης, οπότε τα παιδιά τελικά τρώνε τα φαγητά που βλέπουν να καταναλώνουν οι γονείς τους στην καθημερινότητα. Η άρνηση για κατανάλωση ορισμένων τροφών, ονομάζεται νεοφοβία και είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης τους. Δυστυχώς, πολλοί γονείς σε αυτό το στάδιο χάνουν την υπομονή τους και σταδιακά μαγειρεύουν φαγητά που ξέρουν ότι σίγουρα τα παιδιά τους θα καταναλώσουν. Μη εκθέτοντας όμως τα παιδιά σε όλα τα τρόφιμα, στην ουσία τους στερούν την ευκαιρία να τα αγαπήσουν. Οι συμβουλές για σωστή διατροφική εκπαίδευση είναι απλές, αλλά θέλουν χρόνο στην εφαρμογή τους. Προσφέρουμε υγιεινές τροφές, δίνουμε το καλό παράδειγμα ως γονείς, βάζουμε οικογενειακούς κανόνες στο τραπέζι (όπως δοκιμάζουμε 2 μπουκιές από οτιδήποτε είναι στο πιάτο μας), κάνουμε τα γεύματα ευχάριστα και ενδιαφέροντα και παραμένουμε σε αυτούς με σταθερότητα αλλά όχι με αυστηρότητα.

Το ίδιο πλαίσιο χρειάζεται και με τον ύπνο. Είναι ευθύνη των γονέων να διασφαλίσουν επαρκή και ποιοτικό ύπνο για τα παιδιά τους. Εφαρμόστε κανόνες ύπνου για την οικογένεια, καθιερώνοντας συγκεκριμένες ώρες ύπνου και εγερτηρίου για όλα τα μέλη της και βάλτε κανόνες όσον αφορά την χρήση οθονών πριν τον ύπνο. Καλός ύπνος και υγιεινή διατροφή για όλα τα μέλη της οικογενείας, συμβάλουν στην υγεία, τη φυσική και τη διανοητική ευεξία όλων.
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.