Matt Royal BLOG

Ύπνος, εργασία και παραγωγικότητα


  • Blogpost


Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα και την απόδοσή στην εργασία μας! Ως εργαζόμενοι, ορισμένες φορές, μπορεί να νιώθουμε κουρασμένοι κατά το πρωινό ξύπνημα, να νιώθουμε υπνηλία ή/και μπορεί να ήμαστε παρόντες σωματικά αλλά στην ουσία να νιώθουμε ψυχικά απόντες από την εργασία μας. Συχνά μπορεί να παρατηρούμε: απόσπαση προσοχής, έλλειψη συγκέντρωσης, μειωμένη αντίληψη, ευερεθιστότητα, αδυναμία λήψης αποφάσεων και επίλυσης ζητημάτων κ.α.

Ένας σοβαρός παράγοντας που ευθύνεται για τα συμπτώματα αυτά και υποτιμάται από αρκετούς από εμάς είναι ο ανεπαρκής ύπνος, που εκτός από πιθανά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, έχει επιπτώσεις και στο χώρο της εργασίας μας.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν επισημάνει ότι η κακή ποιότητα ύπνου:
- μειώνει την απόδοσή μας στην εργασία
- επιβραδύνει απότομα την ικανότητα μας να εκτελούμε εργασιακά καθήκοντα
- διαταράσσει την κρίση και την ποιότητά μας στη λήψης αποφάσεων
- προκαλεί εύκολο εκνευρισμό κατά τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους μας
- αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σωματικών και ψυχικών προβλημάτων του εργαζόμενου
- αυξάνει τον κίνδυνο για σφάλματα και ατυχήματα στο χώρο εργασίας
- αυξάνει τις πιθανότητες απόλυσης

Επίσης. η έλλειψη ύπνου, εκτός από τις έχει επιπτώσεις που έχει στην προσφορά εργασίας, επιφέρει παράλληλα και υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες.

Αντίθετα, ένα ξεκούραστος υπάλληλος έχει περισσότερες πιθανότητες να υπερέχει ως προς τη διανοητική ικανότητα, τη συγκέντρωση και προσοχή, την επεξεργασία πληροφοριών, τα κίνητρα, τους χρόνους αντίδρασης, τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, τις δεξιότητες κρίσης και απόφασης, την ενέργεια και γενικότερα τη συνολική παραγωγικότητα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας ύπνου των εργαζομένων και της ικανοποίησης που παίρνουν από την εργασία τους. Ως εκ τούτου, σημειώνεται υψηλότερο επίπεδο ποιότητας εργασίας με θετικό αντίκτυπο και στις σχετικές αποδοχές του εργαζόμενου.

Τρία λοιπόν, τα βασικά σχετικά με τον ύπνο στοιχεία ώστε να ανταπεξέλθουμε στις πιεστικές συνθήκες της εργασίας μας με ευεξία και ενέργεια:

Ύπνος συνεχόμενος, βαθύς και κυρίως με διάρκεια!

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.