Matt Royal BLOG

Προβλήματα ύπνου στο ζευγάρι.


  • Blogpost


Εάν δεν κοιμάστε και τόσο καλά όταν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τον/την σύντροφό σας, να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είστε οι μόνοι. Πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με το βραδινό ύπνο. Ένα τέτοιο όμως πρόβλημα δε χρειάζεται να εξελίσσετε σε χρόνια ενοχλητική κατάσταση. Τα ζευγάρια ξοδεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της ζωής τους στο να κοιμούνται μαζί ή τουλάχιστον στο να προσπαθούν να κοιμηθούν μαζί. Έχοντας διαφορετικές ανάγκες, προτιμήσεις και προβλήματα σχετικά με τον ύπνο, η προσπάθεια που καταβάλει το ζευγάρι για έναν καλό και ποιοτικό βραδινό ύπνο, αρκετές φορές, είναι σχεδόν ίδια με την προσπάθεια για μια ποιοτική σχέση και ζωή κατά την υπόλοιπη ημέρα που είναι ξύπνιοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι:
-Περίπου ένα στα δέκα ζευγάρια κοιμούνται χώρια.
-H ποιότητα του ύπνου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανοποίηση ενός ζευγαριού από τη σχέση του. Άτομα που δεν είναι ικανοποιημένα από τη σχέση τους αναφέρουν ότι βιώνουν συμπτώματα αϋπνίας κατά τις βραδινές ώρες και υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Το ροχαλητό, το οποίο αναφέρεται ότι εμφανίζεται ορισμένες φορές μέσα στην εβδομάδα από το 1/3 περίπου των ζευγαριών, είναι ενοχλητικό. Όταν το ροχαλητό αντηχεί στο κρεβάτι μεταφέρει έντονα ενοχλητικά κύματα στον/σύντροφο με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να οδηγεί το ένα μέλος του ζευγαριού έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας. Μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα υπνικής άπνοιας, μιας σοβαρής διαταραχής στην οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ανάγκες και οι συνήθειες σχετικά με τον ύπνο διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ειδικά όταν πρόκειται για συντρόφους που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι, διαφωνίες όπως οι παρακάτω είναι πολύ συχνές.
«Εγώ λέω ότι το κρεβάτι είναι πολύ ζεστό ενώ εσύ πολύ κρύο. Εσύ κοιμάσαι συνεχώς από την αριστερή πλευρά ή από την πλευρά που είναι η πόρτα, αλλά και εγώ αυτήν την πλευρά θέλω. Εσύ θέλεις πιο σκληρό στρώμα, αλλά εγώ πιο μαλακό. Το φως είναι δυνατό, το δωμάτιο κρύο, το κάλυμμα στο στρώμα ενοχλητικό, έχει και αρκετό θόρυβο, θες και όλο το κρεβάτι δικό σου ….. και η λίστα συνεχίζεται».

Τί μπορούμε να κάνουμε; Να μερικές χρήσιμες ιδέες:
-Περιορίστε όσο μπορείτε τους εξωτερικούς θορύβους. Ωτοασπίδες, ακουστικά για την τηλεόραση ή τη μουσική, ένα ξυπνητήρι δόνησης που προσαρμόζεται στο μαξιλάρι σας σε περίπτωση που ξυπνάτε διαφορετική ώρα από τον/την σύντροφο και κάποιο αποσυμφορητικό για το ροχαλητό, βοηθούν αρκετά.
-Pυθμίστε τη θερμοκρασία. Ειδικά ανωστρώματα, διαφορετικά σκεπάσματα και κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου αποτελούν ενδεικτικές λύσεις.
-Περιορίστε τις «αναταράξεις». Φτιάξτε ένα χώρισμα από μαξιλάρια ώστε να περιορίσετε τις κινήσεις από και προς το σύντροφό σας.
-Bρείτε το κατάλληλο για εσάς μαξιλάρι και αντικαταστήστε το πριν αυτό χαλάσει.
-Διαλέξτε το κατάλληλο στρώμα. Η ποιότητα του ύπνου εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του στρώματος και όχι τόσο του κρεβατιού. Ορισμένες φορές η υψηλή τιμή μπορεί να προσπερνάτε, μιας και το ένα τρίτο της ζωής σας το περνάτε στο κρεβάτι. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση με τις κινήσεις του συντρόφου υπάρχουν ειδικά στρώματα για αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Εάν οι κινήσεις σας ενοχλούν τόσο πολύ, μπορείτε να προτιμήσετε τη λύση των δύο διαφορετικών στρωμάτων και ενός κοινού ανωστρώματος.
-Περιορίστε τον έντονο φωτισμό. Χρησιμοποιήστε κάποια μάσκα ύπνου ή ένα ειδικό φωτάκι για βιβλία σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε.
-Αντιμετωπίστε τα προβλήματα ύπνου. Εάν κάποιο μέλος του ζευγαριού αντιμετωπίζει κάποιο έντονο πρόβλημα ύπνου, επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
-Συνεργαστείτε και συζητήστε ως ζευγάρι, εντοπίστε τα προβλήματα, καταστρώστε ένα πλάνο επίλυσής τους, και περάστε στην εφαρμογή του.

Έχετε υπόψη ότι οι λύσεις δε θα έρθουν σε ένα βράδυ. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή ώστε να διαπιστώσετε τη πήγε λάθος και να το διορθώσετε.

Καλό σας ύπνο λοιπόν!
Space Needle

πολυτελεια

Απόλυτη αίσθηση άνεσης με το στρώμα Cheval
Η Μatt Royal παρουσιάζει το στρώμα Cheval. Μια νέα αξέχαστη διαχρονική εμπειρία ύπνου που οδηγεί σε μια ευχάριστη διάθεση ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς!
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.