Matt Royal BLOG

Μικρές αλλαγές για έναν ήρεμο ύπνο.


  • Blogpost


Στην καθημερινότητά μας τείνουμε να αγνοούμε τον βασικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στη ζωή μας. Οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας μας κάνουν να πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε παραπάνω από 24 ώρες μέσα στη μέρα για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία στόχους και δουλειές, επειδή, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, συνήθως αποφασίζουμε να στερηθούμε ύπνο από το να μειώσουμε υποχρεώσεις. Όλο αυτό το συσσωρευμένο άγχος για την ολοκλήρωση υποχρεώσεων και η συσσωρευμένη κούραση από την έλλειψη ύπνου καθιστούν τις ώρες του ύπνου που μας έχουν απομείνει ανήσυχες και λιγότερο ωφέλιμες.

Το βασικότερο που έχετε να κάνετε για να αποκτήσετε έναν ήρεμο ύπνο είναι να μην τον στερείστε. Όταν πηγαίνουμε στο κρεβάτι και γνωρίζουμε ότι θα κοιμηθούμε λιγότερο και μετράμε πόσες ώρες απομένουν μέχρι να ξυπνήσουμε, είναι σίγουρο ότι θα κοιμηθούμε αγχωμένοι και ο εγκέφαλός μας θα επεξεργάζεται τις δουλειές της επόμενης ημέρας αντί να ξεκουραστεί. Έπειτα, οι παρακάτω απλές συνήθειες θα σας εξασφαλίσουν ηρεμία στον ύπνο και μια πιο παραγωγική ημέρα:
1. Προτιμήστε το διάβασμα πριν τον ύπνο παρά την οθόνη της τηλεόρασης ή του κινητού, καθώς οι οθόνες διεγείρουν τον εγκέφαλο, ενώ τα τηλεοπτικά προγράμματα και τα social media δίνουν πολλές πληροφορίες που ο εγκέφαλος δεν παύει να επεξεργάζεται ενώ εσείς κοιμάστε.
2. Περιορίστε τις δραστηριότητες που πραγματοποιείτε μέσα στο υπνοδωμάτιό σας. Φτιάξτε έναν χώρο που θα προορίζεται για ύπνο και χαλάρωση. Εάν εργάζεστε μέσα στην κρεβατοκάμαρά σας, το μυαλό σας θα αναγνωρίζει τον χώρο αυτό σαν χώρο εργασίας και το σώμα δεν θα είναι μαθημένο να χαλαρώνει όταν μπαίνει στο υπνοδωμάτιο.
3. Αποκτήστε ρουτίνα στον ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε την ίδια ώρα και να συμπληρώνετε τις ίδιες ώρες ύπνου. Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν κοιμηθείτε για να μην διακόπτετε τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε. Μην σκέφτεστε τα προβλήματά σας στο κρεβάτι. Για να το πετύχετε αυτό διαβάστε ένα βιβλίο ή καταγράψτε τους στόχους για την επόμενη μέρα πριν τον ύπνο. Με τον τρόπο αυτό θα νιώσετε ότι μεταφέρετε τις ανολοκλήρωτες υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα και ο προγραμματισμός αυτός θα σας επιτρέψει να κοιμηθείτε ήσυχοι, χωρίς άγχος.

Τέλος, εάν παρατηρείτε δυσκολίες στον ύπνο μην τις αγνοήσετε αλλά απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Οι διαταραχές του ύπνου είναι πολύ συνηθισμένες και αν τις αντιληφθείτε εγκαίρως, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τις αντιμετωπίσετε. Ο ανήσυχος και διακεκομμένος ύπνος, η αϋπνία, καθώς και η δυσκολία στο να σας πάρει ο ύπνος είναι προειδοποιητικά σημάδια που δεν ωφελεί να τα αγνοείτε. Όσο καλύτερος ο ύπνος σας, τόσο πιο παραγωγική η μέρα σας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Μαρία Κουφού
Η Μαρία Κουφού είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 2016 εισήχθη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Γλωσσικές, Λογοτεχνικές και Διαπολιτισμικές Σπουδές στον Γαλλόφωνο και Ευρωπαϊκό Χώρο, ειδίκευση: Μεταφρασεολογία – Μετάφραση Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου», από το οποίο αποφοίτησε το 2019. Κατά την πρακτική της άσκηση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ανέλαβε τις μεταφραστικές απαιτήσεις των εκθέσεων του μουσείου. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά στην έδρα UNESCO του ΑΠΘ, καθώς και στην ΜΚΟ Άρσις, διδάσκοντας αγγλικά και ελληνικά σε ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει συνέδρια ψυχολογίας καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Από τον Ιανουάριο του 2021 εργάζεται στην Κλινική Ψυχικής Υγείας «Άγιος Χαράλαμπος» (www.axclinic.gr) στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.