Matt Royal BLOG

Όνειρα γλυκά και για τους δύο


  • Blogpost


Έχετε σκεφτεί ότι μοιραζόμαστε με τον/την σύντροφο μας, το 1/3 της κοινής μας ζωής στο κρεβάτι; Μία ζεστή αγκαλιά πριν αποκοιμηθούμε είναι μία από τις όμορφες στιγμές μιας σταθερής σχέσης. Εάν όμως ο ένας βιώνει ανήσυχο ύπνο, οι συνέπειες επηρεάζουν και τους δύο.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια είναι το ροχαλητό. Μπορεί να είναι απλώς από κούραση αλλά μπορεί να προέρχεται από άπνοια, όπου οι πάσχοντες σταματούν να αναπνέουν πολλές φορές μέσα στη νύχτα και όταν ξεκινάει ξανά η αναπνοή ακολουθείται από ροχαλητό. Αυτό διακόπτει τον κύκλο του ύπνου και το πρωί ξυπνούν κουρασμένοι. Όσοι στερούνται ξεκούραστου ύπνου, τείνουν να είναι πιο παρορμητικοί, μειώνεται ο αυτοέλεγχος και είναι πιθανότερο να λάβουν λανθασμένες αποφάσεις. Επίσης, είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν υπερβολικά σε καταστάσεις που φυσιολογικά δεν θα τους επηρέαζαν. Όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερες διαμάχες μέσα στη σχέση.

Η άπνοια εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40 αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Είναι πιο συχνή σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει αρκετά τα συμπτώματα της άπνοιας.

Ξεκινήστε με μικρές αλλαγές στη διατροφή σας όπως προσθέτοντας περισσότερα φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα σας και καθιερώστε τη σαλάτα μαζί με κάθε κυρίως γεύμα. Αν μάλιστα την καταναλώσετε ως πρώτο πιάτο πριν από το φαγητό, θα σας βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του, χωρίς να νιώσετε στέρηση. Αυξήστε το νερό που πίνετε, καθώς πολλές φορές συγχέουμε τα σημάδια πείνας με τη δίψα. Έτσι, μπορείτε εύκολα να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε μέσα στη μέρα.

Πιο άμεση αντιμετώπιση της άπνοιας, είναι αλλάζοντας τη στάση του ύπνου. Όταν ξαπλώνουμε ανάσκελα, η βαρύτητα τραβά τους μύες του λάρυγγα προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να κλείνουν οι αεραγωγοί. Αντίθετα, ο ύπνος στο πλάι βοηθάει να ανοίξουν. Αγκαλιάζοντας τον/την σύντροφο με τη στάση κουτάλι, η αναπνοή είναι καλύτερη και έρχεστε πιο κοντά κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με καλύτερο ύπνο είμαστε ξεκούραστοι, πιο υπομονετικοί και έχουμε καλύτερη ικανότητα να ακροαστούμε και να συγκεντρωθούμε. Όλα, βασικά στοιχεία μιας υγιούς σχέσης.
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.