Matt Royal BLOG

Το στίγμα γύρω από το βάρος


  • Blogpost


Στην εποχή των social media, η κοινωνία μας παρουσιάζει μία εμμονή με την εικόνα και ιδιαίτερα με το βάρος. Σε σημείο μάλιστα, που καταλήγει στο στιγματισμό των χοντρών ατόμων και στη χοντροφοβία. Σαν όρος υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια, στο εξωτερικό μάλιστα ορίζεται καλύτερα ως fat-shaming που υποδηλώνει ότι είναι στίγμα, παρά φόβος.

Αν το σκεφτούμε λίγο καλά, το βάρος ενός ατόμου δεν αποτελεί στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από έναν προσδιορισμό της εξωτερικής εικόνας του. Όπως, δηλαδή, κάποιο άτομο είναι ψηλό, μελαχρινό, με καστανά μάτια, καθένας από εμάς έχει κι ένα σχήμα σώματος. Όμως, σήμερα, το βάρος κάποιου έχει φτάσει να σημαίνει πολλά περισσότερα.

Και πραγματικά, τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «χοντρός»;

Αυτή η λέξη φέρει ένα πολύ μεγάλο φορτίο, που ξεπερνά την περιγραφή απλώς ενός σχήματος του σώματός μας. Σχετίζεται με ντροπή, αποτελεί σχεδόν μία «κατηγορία-ευθύνη» και δέχεται πολλά βαθύτερα νοήματα και μεταφράσεις, που αφορούν από την υγεία του ατόμου μέχρι τις συνήθειες και τις ικανότητές του. Το στίγμα του να έχει ένα άτομο παραπάνω κιλά, μεταφράζει την εικόνα του σε τεμπελιά, έλλειψη άσκησης, ανθυγιεινές συνήθειες, έλλειψη υγείας, έλλειψη πειθαρχίας, αδιαφορία για προσωπική φροντίδα και πολλές ακόμα υποθέσεις για τον τρόπο ζωής και τις ικανότητές του. Φτάνει, τελικά, στο επικίνδυνο σημείο να ταυτίζει το βάρος και το σχήμα του σώματός με την αξία του ως άτομο. Τα χοντρά άτομα κριτικάρονται, κακοποιούνται και περιθωριοποιούνται συνεχώς, και το βάρος τους θεωρείται εμπόδιο ή ελάττωμα που αυτά κουβαλούν, κάνοντάς τα να νιώθουν ότι δεν αξίζουν όσο τα υπόλοιπα.

Το στίγμα σε σχέση με το βάρος και η εσωτερικευμένη ή εξωτερικευμένη χοντροφοβία, συχνά μασκαρεμένα πίσω από τη στολή της ανησυχίας για την υγεία των χοντρών ατόμων, τα υποβιβάζουν συνεχώς, τροφοδοτούν τις διατροφικές διαταραχές και ταυτίζουν την εικόνα με την αυτοαξία - κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ψυχική υγεία.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο στιγματισμός αλλά και, αν το σκεφτούμε καλύτερα, πόσο παράλογος. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε ένας από εμάς έχει απλά το σχήμα του. Και αυτό δεν ταυτίζεται και δεν περιγράφει σε καμία περίπτωση την κατάσταση της υγείας του, τις συνήθειες, τις ικανότητες ή τον τρόπο ζωής του. Όλοι, ανεξαρτήτως του σχήματος και του βάρους μας, δικαιούμαστε να ζούμε ελεύθερα στα σώματά μας, και να ζήσουμε τις ζωές μας, χωρίς προκαταλήψεις, κακοποιητικές συμπεριφορές και τραύματα. Και όλοι μας έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε, να αγαπάμε και να φροντίζουμε τα σώματά μας, για όλα αυτά που κάνουν κάθε μέρα για εμάς, ανεξάρτητα από το σχήμα και το βάρος τους.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.