Matt Royal BLOG

Στόχοι ευεξίας για το 2020


  • Blogpost


Η νέα χρονιά και μαζί της η νέα δεκαετία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της για τα καλά! Καθώς διανύουμε το αρχικό στάδιο αυτής της νέας χρονιάς και δεκαετίας, είναι η ιδανική στιγμή να αναλογιστούμε τις εμπειρίες του παρελθόντος και με αυτοπεποίθηση να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον και ειδικότερα το άμεσο μέλλον. Η θέσπιση νέων στόχων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) με επαναπροσδιορισμό των ήδη υπαρχόντων στόχων της προηγούμενης χρονιάς ή/και β) με τη θέσπιση νέων στόχων.

Πολύ συχνά οι στόχοι για το νέο έτος περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγεία και η φυσική κατάσταση, η προσωπική ανάπτυξη ή η βελτίωση των οικονομικών. Χρειάζεται όμως προσοχή! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, αρκετοί άνθρωποι αγωνίζονται σκληρά να διατηρήσουν την πορεία προς την επίτευξη των στόχων τους έως τα τέλη Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου, στο τέλος όμως απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους.

Η ζωή έρχεται με τα πάνω και τα κάτω της και το να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας έχει και αρνητικές και θετικές στιγμές. Όσον αφορά στην ψυχική υγεία και ευεξία, χρειάζεται να διατηρείτε μια σταθερή και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια και εξάσκηση, να παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα την πρόοδό σας και να συνεχίζετε με επιμονή να τροποποιείτε τις συνήθειές σας έως ότου φτάσετε στον απώτερο στόχο σας.

Χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας ότι η πορεία προς το στόχο είναι αυτή που τροποποιεί προς το θετικό τη ζωή σας και όχι το αποτέλεσμα αυτό καθαυτό.

Ακολουθούν μερικές πρακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν στο στόχο-κατευθυνόμενο ταξίδι σας:

Ξεφορτωθείτε την αρνητικότητα. Μη σπαταλάτε ενέργεια ή προσπάθεια με ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε αρνητικά και σας κρατάνε σε στασιμότητα και αδράνεια. Η εμμονή σας αυτή θα σας οδηγήσει να αισθάνεστε άβολα με τον εαυτό σας και μπορεί ακόμη και να σας βγάλει από την πορεία επίτευξης των στόχων σας. Αν είστε αντιμέτωποι με την αρνητικότητα, μην την αφήσετε να σας πάρει από κάτω. Βγείτε με «αυθεντικούς» φίλους, συζητήστε μαζί τους και απολαύστε κάθε στιγμή και κάθε δραστηριότητα. Δείτε τις καταστάσεις ως έχουν και όχι πολωτικά ως «καλές ή κακές», δώστε προσοχή σε οτιδήποτε θετικό, επικεντρωθείτε και απολαύστε το «τώρα», αφήστε τις λεπτομέρειες να υπάρχουν, εκτιμήστε τον εαυτό σας και μη συγκρίνεστε με τους άλλους, αφήστε κατά μέρος τα «γιατί» τα «μήπως και θα» και «τι θα συνέβαινε εάν» και κοιτάξτε μπροστά.

Σταματήστε να λέτε συνεχώς «πρέπει» ή «δεν πρέπει» στον εαυτό σας και στους οικείους σας. Τέτοιου είδους μηρυκασμοί μετατρέπουν τα θέλω σας σε καταναγκασμούς και σας οδηγούν να νιώθετε άγχος και ανησυχία, ενώ όταν αυτά τα «πρέπει» ή «δεν πρέπει» τα επιβάλλετε σε άλλους έρχεστε αντιμέτωποι με το θυμό και την απογοήτευσή τους. Αφήστε επομένως, χώρο για ευελιξία στη ζωή και τους στόχους σας. Ορίστε στόχους ως μια «καλή ευκαιρία» για εξάσκηση και όχι ως «πρέπει».

Αποκτήστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Μην προβαίνετε σε μια σημαντική αλλαγή τρόπου ζωής με υπερβολικά φιλόδοξους ή μη ρεαλιστικούς στόχους. Μια τέτοια τελειοθηρική στάση αυξάνει κατά πολύ το ενδεχόμενο να αποτύχετε. Έχετε υπόψη ότι η αποτυχία δε σημαίνει απαραίτητα και παραίτηση από το στόχο σας. Κάθε άλλο, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το στόχο σας και να επαναφέρετε την προσπάθεια σας και τη δραστηριοποίησή σας. Είναι προτιμότερο να θέσετε μικρούς, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους που τελικά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα στο μέλλον.

Φροντίστε, γιορτάστε και διασκεδάστε τον εαυτό σας. Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι της αλλαγής σας, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τον εαυτό σας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είπαμε: η πορεία προς το στόχο φέρνει την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση. Αυτό θα σας ενθαρρύνει και θα σας κρατήσει σε κινητοποίηση κατά την όλη διαδικασία της επίτευξης του στόχου σας. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε όταν και όσο μπορείτε, να περνάτε χρόνο με φίλους, οικογένεια ή σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας.

Μη ξεχνάτε: το να περνάτε χρόνο και μόνοι σας, όπως και το να φροντίζετε και να περιποιείστε τον εαυτό σας είναι πάρα πολύ σημαντικά και απαραίτητα, για την προσωπική σας ψυχική ευεξία, δραστηριότητες!

Να θυμάστε και να λέτε «σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μου!». Γερά!
Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Λευτέρης Κωνσταντινίδης
O Λευτέρης Κωνσταντινίδης διατηρεί προσωπικό γραφείο Ψυχολόγου MSc-PhD και εφαρμόζει τη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) σε προβλήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Είναι: Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστοποιημένος γνωστικός συμπεριφορικός θεραπευτής από την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ). Διδάσκων και επόπτης στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΣΨ της ΕΕΓΣΨ. Δημιουργός του προγράμματος εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω». Εξωτερικός συνεργάτης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Παιδοδοντιατρική του Α.Π.Θ. Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κοινωνική Ψυχιατρική–Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διπλωματούχος Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαχειριστής των ιστοσελίδων: cbtherapy.gr & sxolesgoneon.com. Υπήρξε: Mέλος της επιστημονικής και οργανωτικής επιτροπής επιστημονικών συνεδρίων, έχει συμμετάσχει με εργασίες και εργαστήρια σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Διεθνή και Παγκόσμια συνέδρια και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε Ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Αισθητικής & Κοσμετολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκός υπότροφος και διδάσκων στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξωτερικός αξιολογητής, επιστημονικός υπεύθυνος και επιστημονικό στέλεχος σε προγράμματα εκπαίδευσης ή/και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Εργαζόμενος στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) με τις ιδιότητες του ψυχολόγου και του εκπαιδευτή κοινωνικών δεξιοτήτων. Εξωτερικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Πυξίδα.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.