Matt Royal BLOG

Eυεξία μέσω της διατροφής


  • Blogpost


Το πρώτο επιχείρημα που αναφέρει όποιος αποφασίζει να βελτιώσει τη διατροφή του είναι η υγεία. Λέγοντας το αυτό, συνήθως εννοεί ότι ο στόχος του είναι να φροντίσει την μακροπρόθεσμη υγεία του, προλαμβάνοντας με αυτές τις διατροφικές αλλαγές την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών.

Η αλλαγή όμως σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, έχει και άμεσα οφέλη, ειδικά στο πως νιώθουμε. Όσοι ξεκινούν να τρώνε πιο καθαρές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ανεπεξέργαστες τροφές, αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ανάλαφροι, με περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, κοιμούνται καλύτερα, και γενικότερα έχουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ευεξίας.

Πράγματι, οι πολύ επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και μας προκαλούν μια αίσθηση νωθρότητας. Η πέψη επιβαρύνεται και, καθώς πολύ συχνά τις καταναλώνουμε βράδυ, έχουμε αισθήματα δυσφορίας και βιώνουμε διαταραχές στον ύπνο.

Ειδικότερα τα γλυκά, επιδρούν αρνητικά στα επίπεδα ενέργειας και με έναν άλλο τρόπο. Η κατανάλωση τους προκαλεί ταχύτατη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με επακόλουθη απότομη πτώση της, αφήνοντας μας με έντονη αίσθηση κόπωσης. Η μείωση των επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και εξισορροπεί τα επίπεδα ενέργειας και την αίσθηση του κορεσμού μέσα στη μέρα.

Πέραν αυτών, τρώγοντας υγιεινά βελτιώνεται άμεσα η διάθεση μας. Πολλά θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με αισθήματα πληρότητας και ηρεμίας. Οι άπαχες πρωτεΐνες, το μαγνήσιο, το φυλλικό οξύ, το χρώμιο, είναι όλα απαραίτητα για τον σχηματισμό της σεροτονίνης, της «ορμόνης της χαράς» όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Έχει βρεθεί ότι αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης μέσω της τροφής, είχε σε πολλές περιπτώσεις παρόμοια αποτελέσματα στην διάθεση όσο μία αντικαταθλιπτική αγωγή.

Με έναν διαφορετικό μηχανισμό ωφελούν οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Μάλιστα, η συμβουλή να τρώμε από όλα τα χρώματα, είναι γιατί κάθε χρώμα υποδηλώνει την περιεκτικότητα σε διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών, όλα ωφέλιμα με τον δικό τους τρόπο. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν και απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες από τον οργανισμό, ανακουφίζοντας από το οξειδωτικό στρες και δίνοντας μας αυτή την αίσθηση ελαφρότητας.

Τελικά η ευεξία μέσω της διατροφής είναι εύκολο να επιτευχθεί. Ακόμα και μικρά βήματα βελτίωσης του τρόπου που τρεφόμαστε, αρκούν για να αρχίσουμε να βλέπουμε καθημερινά οφέλη στην ενέργεια, τη διάθεση και την γενικότερη ευεξία μας.

Space Needle

Καινοτομια

Αθλείσαι συστηματικά ;
Για εσένα που αθλείσαι συστηματικά, προτείνουμε το χειροποίητο στρώμα Discovery που κατασκευάζεται με γνώμονα την ανατομικότητα, προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ύπνου.
Space Needle

Sleep Ambassador

Δάφνη Νταλάπα
Η Δάφνη Νταλάπα είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος. Αποφοίτησε το 1997 από το τμήμα Διατροφής του Α-ΤΕΙΘ Διατροφής. Το 2010 έκανε την εξειδίκευση της στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ), αναγνωρισμένο από το National Center of Eating Disorders της Μεγάλης Βρετανίας. Συνεχίζει συστηματικά την επιμόρφωση της παρακολουθώντας σεμινάρια και workshops με κύρια θέματα τη διατροφή, τη ψυχολογία και συμβουλευτική της διατροφής και την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία της δουλειάς της εστιάζεται, παράλληλα με την επίτευξη του στόχου, στο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το άτομο να υιοθετήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για μία ζωή, αντιμετωπίζοντας τον σαν ολότητα και σεβόμενη πάντα την μοναδικότητα του. Από το 2013 συνεργάζεται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ως επιστημονικός συνεργάτης στο Δημοτικό σχολείο, τον Παιδικό σταθμό και τη Νηπιαγωγείο. Το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, περιλαμβάνει την διαμόρφωση και τον συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής, που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει καταρτίσει μενού για εστιατόρια και επιχειρήσεις και ανέλαβε τη σύνταξη του πρωινού σε ξενοδοχείο, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια συνδιοργανώνει μαζί με ψυχολόγους, θεραπευτικές ομάδες ενσυνείδητης διατροφής και αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς. Από το 2000 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αρθρογραφία της θα βρείτε στην προσωπική της ιστοσελίδα www.nutritionist.gr.
Πλοηγούμενοι σε αυτόν τον ιστότοπο της matt royal, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης, για να τους διαβάσετε κάντε κλικ εδώ.